Návštěvy u maminek: vajíčka, štrůdl, králík. "To sníš, prosím tě!"

Každá víkendová návštěva u maminky končí stejně. Na stole se začínají hromadit plastové krabičky - nejdřív prázdné, za chvíli napěchované po okraj. I rozhovor následuje vždy stejný. "Mami, to nesním." - "Ale prosím tě, vždyť to nic není."

Snad všechny maminky světa umí dokonale dvě věci: setřít svým dětem špínu z obličeje nasliněným kapesníkem a postarat se o to, aby jejich potomci netrpěli hladem. Můžete si přes týden hlídat jídelníček, jak chcete. Pak dorazíte na víkend a přivítají vás:

1. Slova. "Prosím tě, od kdy kluci drží dietu? Vždyť jsi jako lunt."

2. Vůně. Na plechu chladne štrůdl, vedle ve formě bábovka, na sporáku se dovařuje svíčková, maso na zítřejší guláš už je naložené v ledničce.

Kalorie naskakují jako státní dluh. Poslední snahu je aspoň trochu ukočírovat zmaří zvláštní maminkovské počty. Řeknete si o tři knedlíky a dostanete pět. Odpovíte, že omáčku přidat nechcete, a už se na vás řítí plná naběračka. "Vždyť to máš suchý!"

Otázka "nechceš přidat?" přichází obvykle už ve chvíli, kdy do úst vkládáte první sousto. "Nechci, mám dost." - "Ani maso?" - "Ne, fakt, děkuju." - "Tobě to nechutná?" - "Nee. Je to výborný, ale už nemůžu." - "Zas tolik jsi toho neměl." - "Ale opravdu mi to stačilo." - "No dobře. V ledničce máš jogurty a banány."

Příděl jídla jede nonstop. A výborného, nejlepšího. Ten štrůdl! "Klidně ho sněz, s sebou ti upeču nový." A taky že ano. Zaplní celou jednu krabičku. Obsah dalších je doplněn návodem: "Tohle sněz už zítra a tenhle králík ti vydrží až do úterý." Chcete říct, že toho je moc, ale to už na stole přistálo plato vajíček. "Takové v Praze nekoupíš, uvař si je natvrdo a nakrájej na chleba." A ještě taška plná jablek. "Tolik, mami?" - "Na každý den dvě, to je jako nic. Ovoce jíst musíš."

Přijeli jste s malým batůžkem, odjíždíte napakovaný jako na dva týdny do Chorvatska. Nikdy to nepřiznáte, ale jste za to rádi. Tak aspoň pozítří pošlete textovku: "Králík výbornej." Odpověď: "No vidíš - a nechtěl jsi." A kdybyste náhodou zapomněli, přijde i dovětek: "Krabičky přivez zpátky."

Přivezu. A děkuju!

Autor: Martin Moravec | čtvrtek 13.3.2014 8:45 | karma článku: 40,23 | přečteno: 4299x