Výzva akademiků je jediná možná reakce na hradní zpustlost a uliční hysterii.

Konečně, ve veřejném prostoru, zazněl silný hlas akademické sféry.Tento hlas se jasně vymezuje proti omezenecké rétorice davu. Proti davové psychoze vyvolávané nezodpovědnými politiky, kteří zneužívají tématu k vlastnímu prospěchu

Akademická obec řekla jasné stanovisko k problému utečenců. Jasně odmítla hanebný populismus hradního okruhu, jasně odmítla xenofobní postoje ultrapravé části politického spektra. Výzva akademické obce jasně demaskovala přízemnost, hulvátství a nenávist lidí typu Okamura, Konvička, Bartoš apod.

Akademická obec si uvědomuje nebezpečí manipulace tak komplexního tématu, jakým imigrace uprchlíků je. Akademici se ostře ohrazují proti vyvolávání atmosféry strachu, nenávisti a egoismu.

Zásadně vycházejí z nutnosti problém uchopit se znalostí kontextu, není možné problém řešit s pouhou znalostí zpráv televize Nova, není možné vyřvávat na ulici bez elementárních znalostí a zkušeností.

Akademická sféra jasně ukázala, že cesta k řešení není v pouličních sešlostech, ale v diskusi a postupu, který je podložen elementární znalostí a fundovaností. Tento postup je očištěn od xenofobie, zápecnictví, čecháčkovského kverulantsví, od nenávisti a hrubé neznalosti.

Velmi děkuji akademikům za tento počin, který plně podporuji.

S pozdravem

JAN MLČOCH

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Mlčoch | čtvrtek 20.8.2015 20:10 | karma článku: 21,45 | přečteno: 1951x