Svobodní by měli šanci , kdyby jim cestu nezaneřádila ODS!

Blíží se nám eurovolby, a tak v ulicích vidíme akce některých stran. Pravda je taková, že jich není mnoho a celá agitace je téměř neviditelná a mdlá. Svobodní jsou jedni z mála , kteří jsou vidět a nabízejí cosi jako program.

Odhlédnu od faktu, že program Svobodných je příliš ekonomistně založený, že akcentuje jedno téma, či jeden tématický okruh. Celkově tak Svobodní působí, že jsou jednodimenzionálně zaměření a nenabízejí komplexní odpovědi a komplexní řešení.

Svobodní mohou být sympatičtí lidem, kteří nemusejí příliš evropské směrnice, nebo mohou být sympatičtí lidem, kteří jsou o Unii zkresleně informováni , nebo také informováni nejsou vůbec.

Svobodní, odhlédnu-li od toho, že délku banánů skutečně unie nenařizuje, by měli potenciál přesáhnout hranici, která je dělí od neparlamentní bažiny a dosáhnout na parlamentní nebe. Jenomže je tady jedno velké ale, a tím ale je to, že ODS na dlouhou dobu zdiskreditovala pravicovou politiku v této zemi, ODS svou mafiánskou politikou velmi uškodila myšlenkám a idejím liberální pravice.

Svobodní jsou navenek velmi sympatickou platformou, kde se kumulují lidé se střízlivým pohledem na evropskou integraci. Nedostatkem však je, že toto téma je pojato izolovaně a bez patřičného kontextu. Jasnou slabinou je potom skutečnost, že ODS cestu liberální pravice zaplevelila, rozvalila a nechala zpustnout, a Svobodní musí po těchto rozvalinách kráčet.

Svobodní mají potenciál, to jistě, ale ten jim krátkodobě zcila ODS svou hrubě protispolečenskou politikou, svým promafiánským postojem, politikou jež zničila pravici v zemi. Toto nejsou dobré  výchozí podmínky, ale šance , v delší perspektivě, tu bezesporu je.

S pozdravem

JAN MLČOCH

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Mlčoch | pátek 16.5.2014 10:41 | karma článku: 11,92 | přečteno: 793x