S korupcí pomůže speciální vyšetřovací komise

Problematika všudypřítomné korupce velmi zasahuje do životů všech slušných lidí. Korupce deformuje základní pravidla hry, je rakovinou požírající principy demokratického zřízení. Pro její potírání je třeba ustavit efektivní nástroje, jedním takovým nástrojem může být -Zvláštní stálá  parlamentní vyšetřovací komise pro boj s mafií.

V Itálii existuje institut parlamentní vyšetřovací komise pro boj s mafií a organizovaným zločinem. Tato komise má velmi široký mandát a pravomoce. Je vyšetřujícím orgánem, který má právo vyslýchat poslance a senátory, jež jsou podezřelí ze spolupráce mafiánského typu. Vyšetřuje zločinná spolčení proti státu a italskému lidu. Tato komise má značný kredit, který činí její rozhodnutí a postupy relevantními.

Podstatné je, že se jedná o stálou komisi, nikoli o jednorázovou vyšetřovací akci. Komise dává doporučení exekutivě a může navrhnout zbavení mandátu zákonodárce. Tato komise velmi úzce spolupracuje s justičními orgány a orgány finanční policie.

Pouze zavedením účinných kontrolních opatření můžeme mafii potírat. Mám příklad, pokud by taková komise vznikla, tak by si předvolala pány Kalousky, Blažky, Bendly a požadovala po nich jasné odpovědi, mohla by je konfrontovat se svědectvími, mohla by je předávat vyšetřujícím justičním orgánům, mohla by vést řízení o zbavení mandátu pro zločinné spolčení mafiánského typu. Mohla by předvolávat politiky podezřelé s korupce a vyslýchat je. Mohla by žádat o vydání předběžných zatykačů.

Jedině takováto komise, kde budou zastoupeni zástupci justice, akademické sféry, občanských iniciativ, vysokých škol, jen taková komise bude autoritativním orgánem.

Navrhuji tedy, aby byl předložen zákon o zřízení Stálé parlamentní komise pro boj s mafií, tuto komisi vybavit dostatečně personálně i hmotně, zajistit maximální bezpečnost jejich členů. Tato komise může být propojena s chystaným protikorupčnm speciálem.

Takže o korupci se nemusí jen mluvit, ale i aktivně konat, jen to chce občanskou odvahu.

S pozdravem

JAN MLŮOCH

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Mlčoch | sobota 7.12.2013 15:56 | karma článku: 9,67 | přečteno: 322x