Komu se bude zpovídat ČNB za svoji neodpovědnost?

ČNB, jako už několikráte předtím, vrazila vidle do oživujícího hospodářství. Náhlé oslabení koruny vyvolává tlaky na růst cen, a já se ptám , v čím zájmu je to rozhodnutí?

Tuzemské hopodářství se pomalu začalo nadechovat, začala přicházet první dobrá makrodata, a ejhle, z čistého nebe přišlo rozhodnutí ČNB o devizové intervenci proti koruně.

Tímto krokem bankovní rady dojde k masivnímu růstu zboží a služeb z dovozu. Vzhledem k tomu, že importujeme celou řadu zboží, bude to mít citelný dopad pro spotřebitele.

Dojde  k růstu cen u řady komodit, jako je plyn, vepřové maso, zahraniční ovoce, brambory apod. Zvýší se ceny služeb , jako jsou zájezdy, letenky, e-shopy atd.

Opět je podvazována spotřeba domácností, toto umělé a ničím nezdůvodnitelné rozhodnutí opět podraží život všem občanům . Nechápu, jak lze pozitivně hodnotit, že potřebujeme inflaci, že je nutné vyvolávat inflační prostředí. Inflace je vždy velkýn zlem a je třeba ji nepřipouštět.

Prostě  tady skupina, sedmi vyvolených,  rozhodla tak, že to bude podrývat snahu nové vlády o ekonomickou obnovu, uměle vytvořila inflační tlaky a podražila život a životní náklady všem.

Cena vepřového, brambor a dalších komodit roste stále, ale nyní je to záměr , který poškodí spotřebitele i zpracovatele. Krok ČNB pomůže leda zájmovým exportním skupinám, ale celkový dopad do ekonomiky bude negativní. ČNB by se měla , ve svém uvažování, zabývat i parametry jak udržet hospodářský růst. Velmi pochybuji, že opatření na zdražení dovozu je stimulační pro růst.

ČNB tak vytvořila pro exportéry umělý polštář, který zaplatí běžný spotřebitel v cenách dováženého zboží, a protože je dováženo téměř vše, pač už nejsme, diky kmotrům, soběstačnými, tak ta platba bude citelná.

Ptám se, kdo požene ČNB k odpovědnosti za umělý růst cenové hladiny a zásek do hospodářství?

S pozdravem

JAN MLČOCH

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Mlčoch | čtvrtek 14.11.2013 10:15 | karma článku: 24,15 | přečteno: 641x