Ani já nejsem Charlie Hebdo, stejně jako pan profesor Halík

V pondělních LN vyšel velmi výstižný článek pana profesora Tomáše Halíka o tom, jak je populisticky a cynicky zneužívána tragédie v Paříži. Plně se stavím za stanovisko pana profesora, který jasně vystihuje fakt, že lidskou tragédii nechutně zneužívají populisté s extrémistickými záměry a rasistickou rétorikou.

Všechny lidi muselo pobouřit , co se stalo v Paříži. To nikdo nenapadá, že se jedná o brutální a nelidský čin!!!

Ve vlně solidarity, která jistě u mnohých je nefalešná a opravdová, je riziko zneužití tragédie cynickými extrémisty, populisty a xenofoby. Je zde reálné riziko, že tito lidé budou rozdmýchávat nízkou nenávist proti odlišným kulturám , proti odlišným náboženským autoritám.

Co je pěkného či podporováníhodného na tom, že zneuctívám náboženské symboly cizích kultur?, je pěkné, když někdo haní náboženské autority, když někdo kreslí karikatury, jež s legrací nemají nic společného?

Jsem velmi zvědav, jak dlouho vydrží ona falešná solidarita ve stylu - Jsem Charlie Hebdo. Islámskou kulturu dnes hodnotí ti, co o ní něco vědí jen z rychlíku, a dnes se potřebují na něčem vydovádět.

Velmi varuji předtím, aby se z lidské tragédie nestal spouštěč extrémního násili, rasové nesnášenlivosti. Copak řešením problému je hermeticky uzavřít hranice?, potápět lodě s uprchlíky ?, či zavádět rasové předpisy?

Rozlišujme , kdo má nefalšovanou bolest, a kdo vše jen cynicky zneužívá ve stylu Jsem Charlie Hebdo!

S pozdravem

JAN MLČOCH

Autor: Jan Mlčoch | pondělí 12.1.2015 21:30 | karma článku: 22,71 | přečteno: 2702x