Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DB

Proč někteří lidé tuto touhu mají a jiní nemají? Toť zásadní otázka číslo jedna, a ta druhá, kdo jim tu touhu do hlavy nasadil a proč? zkuste o tom něco napsat

0 0
možnosti
ZH

Kolik jste napočítal těch baasistických diktatur? Já jednu a vy?

0 0
možnosti
FN

Nevím co bylo příčinou vzniku. Zřejmě se na tom podepsaly i Vámi uváděné okolnosti. Jedno je ale zřejmé, teroristické organizace vznikají v zemích, kde ztrácí moc režim a to i nedemokratický. Ono totiž stále platí slova J. S. Milla v jeho knize O svobodě: "Despotismus jest oprávněná vládní forma nad barbary, předpokládajíce, že jest pokrok cílem, a že prostředky budou ospravedlněny výsledkem. Vztyčiti zásadu svobody není možno dříve, dokud lidé nestali se schopnými vyvíjeti se na základě rovnoprávné diskuse. Až do té doby nezbývá jim nic jiného, nežli podrobiti se bezpodmínečné vůli nějakého Akbara nebo Karla Velikého, jsou li tak šťastnými, že takového nalezli." Myšlenky sice 150 let staré, ale nadčasové. Není možno importovat demokracii do státu, jehož obyvatelé nejsou schopni ctít zásady demokracie, například proto, že vyznávané náboženství odporuje demokratickému smýšlení.

To, čemu se na západě říká "arabské jaro" ve skutečnosti nebylo demokratizačním procesem, ale mělo mít za následek nahrazení jednoho režimu ještě horším režimem. Také ve většině ze zasažených zemí posílili islamisté, a to i díky zásahům západních zemí a USA. Paradoxem je, že po volbách bylo nedemokratickým převzetím vlády armádou v Egyptě zabráněno, aby se tato země nestala další Libyí.

Pokud jde o Sýrii, informace od uprchlíků z této země hovoří jasně. V době, kdy začaly nepokoje, ztratila armáda v různých částech země svou moc a musela se stáhnou z měst ovládaných rebely. Toto vakuum vyplnily místní rebelanti, kteří ve městech fakticky vládli, rabovali obchody, okrádali místní obyvatele. Proto když do těchto měst vešli vojáci IS, kteří stanovili přísná pravidla a začali brutálně popravovat zloděje a všechny, kteří se provinili proti koránu, získali podporu obyčejných lidí, kterým se dočasně ulevilo. Toto byly, alespoň na počátku důvody, proč se mohl IS tak rychle rozšířit.

2 0
možnosti
Foto

Soudím, že touha milionů lidí žít v Islámském státu, bojovat a umírat za něj byla možná jen zpočátku. Teď už jistě rychle vyprchala.

1 0
možnosti
Foto

odstraněním Saddáma a Kaddáffího vznikla anarchie které IS využila

kdože se tedy ot o zasloužil? USA NATO a vlastně i my jakožto součást NATO

snaha vnutit západní demokracii do prostředí které na to nebylo vhodné-ale ropa a jiné zdroje byly hlavním důvodem,

1 0
možnosti
Foto

Mýlíte se především v tom, že vznikl Islámský stát. Vznikla nová teroristická organizace s názvem IS. Není to stát, nemá hranice, nemá představitele, nikdo ho neuznává. A proto se v něm nedá ani žít.

6 0
možnosti
FB

Ano, máte pravdu. Používáním názvu IS jen přistupujeme na propagandistickou hru stratégů Daeše.

2 0
možnosti
FB

Klíčové bylo rozpuštění irácké armády v r. 2003...

1 0
možnosti