Co je na kauze Čapí hnízdo podstatné? Že Babiš je kleptoman.

Podstatné je, že miliardář Babiš si za peníze určené na podporu drobného podnikání pokoutními praktikami pořídil za 50 milionů víkendovou haciendu. I když to finančně neměl zapotřebí.

To byla, je a bude hanebnost. Vše ostatní je slovní vata, která má jenom odvést pozornost.

Poslední dny rozvířila mediální a politickou sféru žádost české policie adresovaná Poslanecké sněmovně o vydání poslanců Faltýnka a Babiše k trestnímu stíhání za dotační podvod ve známé kauze Čapí hnízdo.

Ano, policejní žádost o vydání k trestnímu stíhání vysoce postavených politiků si mediální pozornost jistě zasluhuje. Ale nedejme se nachytat na tuto slovní mlhu, která se na nás ze všech možných i nemožných médií nyní line. Žádostí Policie o vydání Babiše k trestnímu stíhání se na podstatě kauzy nic nemění. Není rozhodující, zda se Babiš dopustil trestného činu, jak tvrdí policie, nebo zda jen účelovými a zastřenými kroky na hraně zákona obešel pravidla a získal dotaci, jak tvrdí obhajoba.

Rozhodující je, že Babiš ve vysoké ústavní funkci:

1. Lhal, když napřed tvrdil, že o majitelích akcií Čapího hnízda nic neví, aby v další verzi přišel s tvrzením, že to byly jeho vlastní děti.

2. Pokoutními praktikami „ukradl“ 50 milionů z balíku určeného pro drobné podnikání, přičemž jeho firma v daném roce měla miliardové zisky! Za neoprávněně získanou dotaci si pak pořídil luxusní víkendovou haciendu.

Nejedná se o chybu v účetnictví, nejedná se o daňovou optimalizaci ani o jakýsi kavalírský delikt typu rychlá jízda na dálnici. Jedná se o promyšlenou hanebnost a gaunerské chování. Pokud takto hanebně a bez skrupulí jednal dnešní přední politik zakládající si na své „bílé“ košili a „čistotě“ jednání, utvrzuje to domněnky, že starého kozla novým kouskům nenaučíš, krást bude vždy. Babiše to vylučuje ze seriózní společnosti.

A není podstatné jméno vyšetřujícího policisty, doba podání žádosti o vydání. Není podstatné, co o tom řekl ten či onen politik, co k tomu dodal městský stání zástupce ani to, že vrchní státní zástupkyně si raději vzala dovolenou. Rozhodující dokonce není ani trestněprávní vyústění kauzy! Podstata zůstává už více než rok stejná a veřejně známá. Moralizující miliardář obviňující kdekoho si skrytou operací vzal 50 milionů určených pro podporu drobného podnikání, i když to vůbec nepotřeboval. Kdo „krade i když nemusí“, je podstatou nenapravitelný kleptoman.

Tato hanebnost ale diskvalifikuje i premiéra Sobotku, který jako předseda vlády měl konat již tehdy, kdy vyšlo najevo, že jeho ministr financí takto jednal a veřejně lhal. On ale nic neudělal a místo toho uzavřel s Babišem dohodu „My tobě dotace a ty nám hlasy pro naše neomarxistické experimenty“. Diskvalifikuje i prezidenta Zemana, který tuto nehoráznost odmítá vidět a dokonce i demonstrativně na Čapí hnízdo osobně přijel.

Opravdu chceme, aby v naši zemi vládli takoví lidé?

Autor: Jaroslav Míth | úterý 22.8.2017 9:00 | karma článku: 30,78 | přečteno: 811x