Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
L

lomihnát.

5. 12. 2011 14:39
Koukám, že jste ty salámy ještě nespocívali ..

tak krájejte, krájejte!

0 0
možnosti
P

pablo_II

4. 12. 2011 23:39
A ještě k tomu vínu

Přečet jsem si Váš starší příspěvek o zákazních loupající a ochutnávajícím víno za 70 kč za kg. Prohlašujete to za nemorální. No já to vidím trochu jinak. Třeba na Jihu Francie jsem to viděl jako naprostou samozřejmost nabízenou obchodníkem a při ceně 70 kč za kg považuji spíš za nemorální, že se mi to ochodník snaží prodat aniž by mě umožnil přesvědčit se třeba o tom, že není víno kyselé, nebo neobsahuje obří pecičky. Při této a vyšší ceně bych spíš čekal misku omytých kuliček připravenou k ochutnávce, ale holt tady jsmese to ještě nenaučili. A mimochodem není to má paranoia, skutečně už se mi stalo, že jsem koupil drahé víno, které vypadalo překrásně a bylo kyselé jak šťovík, takže oni si za to ti obchodníci mohu tak trochu i sami.

0 0
možnosti
JM

jmitas

5. 12. 2011 0:11
Re: A ještě k tomu vínu

Ten příspěvek byl ze starší doby. Doby, kdy markety a zákazníci k sobě hledali cestu. Hlavně mi nepište, co bylo v jižní Francii. Ten starší článek poukazoval na narůstající zlozvyky našich lidí. Ochutnejte klidně víno dle chuti ale hlavně jej nezapomeňte na kase zaplatit. Jináč se dostaneme, a opět fabuluji, do situace, že budeme tak dlouho chutnat, až v regále nic nezbude.Doufám, že to berete sportovně a nebudete mne upalovat jako "kacíře". :-)Zdraví autorV

0 0
možnosti
P

pablo_II

4. 12. 2011 23:30
Autore, ještě k té fabulaci

Zkusme přehlédnout to, že Vy v ochutnávajícím vidíe apriori rotujícího vyžírku namísto zákazníka. Zkuste se přes to přenést a vidět tam toho zákazníka který opravdu ochutnal třeba ze tří vzorků od každého jen jeden a prodavačka se ho zeptá, ja Vy uvádite, jak mu chutnalo. Jak má odpovědět, pokud mu nechutnalo. Má říct nezlobte se ale je to hnusný? nebo má říct, no nic moc? To by jí třeba taky kazil kšeft  těch ostatních. zákazník se tedy v podstatě chová diplomaticky, tak jak mu velí etika. Víte v evropských končinách je takový zvyk hostitelovi jídlo pochválit i navzdory tomu že třeba nechtnalo. A nebo třeba i chutnalo, ale není to přesně to, co ten zákazník hledal. Proč by si tedy měl něco kupovat? Tak to prostě chodí. Deset lidí ochutná ale nekoupí prostě všichni, to je jejich právo. Od otho tam ta ochutnávka je.  Ochutnat neznamená povinost koupit. A nebo taky ochutná a koupí až příště, co vy víte? Vy těm lidem vidíte do hlavy?

0 0
možnosti
JM

jmitas

5. 12. 2011 0:01
Re: Autore, ještě k té fabulaci

Vážený diskutující, nevidím jim do hlavy. Proto fabuluji ale berte to jako např. Proč by nemohl říci: "nechutnalo"?? Supermarket není hostina a zde, dle mého názoru, platí jiná etika, V článku mi jde o způsob té tzv. "ochutnávky". A vůbec nezpochybňuji Vaší teorii: Ochutnat a koupit. Zde jde o jiný pohled. Čtěte prosím diskuzi níže, nemohu stále objasňovat jasné. Každopádně Vám díky za názor.:-)autorV

0 0
možnosti
P

pablo_II

4. 12. 2011 23:18
Ochutnávky byměly být mnohem běžnější

Ochutnávky ač je to škoda zas tak uplně běžné nejsou, zdomácněly především v Globusu v oblasti uzenin. Ze zečátku jsem také sem tam ochutnal a i něco nakoupil. Autorem zmíěný jev jsem ale až na pár jedinců nepozoroval.  Dnes už mám své vybrané produkty, které nakupuji pravidelně a tak ochutnávat nepotřebuji.  Ochutnávka má smysl ve dvou případech. 1. V případě nového produktu 2 V případě produktu,kde je kvalita těžko opakovatelná a přenositelná do budoucího nkupu. Který to je? Ovoce a zelenina přátelé. ve francii /tedyalepoň na jihu je zcela běžné, že právě v oblasti ovoce vám nabídnou pár bobulí vína k ochutnáí, abyste věděli, že je sladké. mají nakrájená jablíčka abyste zjistili, jak josu sladké, že nejsou moučnaté a mjí dobrou chuť a tak je to v podstatě se vším ovocem v nabídce. Tohle u nás chybí. u nás nevím jestli kupuji dobrá jablka, rajčata, či sladé víno. V ochtnávkách se naopak mají české super-hyper ještě hodně co učit.

0 0
možnosti
JM

jmitas

5. 12. 2011 0:14
Re: Ochutnávky byměly být mnohem běžnější

Pochopil jste smysl "ochutnávek" jako já.:-)Díky:-)

0 0
možnosti
SB

Morgiana

4. 12. 2011 19:49
Divné

Nevím o jakém obchodě je řeč , ale často jsou ochutnávky v Globusu. Hlavně děti člověk neudrží a já pak tahla vozík  z poloviny zaplněný blbostma co jsem tam vložila protože moje děti spasly ochutnávku.) Nevidím obecně na ochutnávkách nic špatného. Já sama uzeniny nejím, ale zato jsem praštěná do sýrů a nakupuji v sýrarnách  a to neni zrovna laciné a tak jsem ráda když prodavačka už zná moje chutě a když je něco nového tak mi dá ochutnat a nebo přibalí kousek do balíčku . Mě vadí s prominutím  chování autora. Jak už někdo níže poznamenal, kope do vlastního hnízda , a přitom jak se uřekl pro vínečko by šel. Když byl jemně upozorněn okamžitě se na autorku rozprskal. Jeho servilnost ke každému kdo s ním v lynchování lidí co ochutnávají je trapná a no snad ještě trapnější než lidi co se perou o kus parku . Tohle není žádná uvaha, tohle je plácnutí  v hospodě ve smyslu " teda ty slavisti jsou strasny" a pak vzájemné poplacavaní a zas na druhou stranu opovrhovani lidmi co tu diskutují.

0 0
možnosti
JM

jmitas

4. 12. 2011 20:33
Re: Divné

Tedy "Morgiano" teď jste mi to "nandala"8-oTakže slušné poděkování je servilnost, upozorňování na nešvary je kopání do vlastního hnízda8-oatd, Nekomentuji dále, poctiví čtenáři diskuze Vás vyvedou z hlubokého omylu.Je mi líto, že jste vše takto pochopila. Když jsem napsal "Glosu autora číslo 3", všem jsem poděkoval. Vám neděkuji. Nevím, kdo Vám ublížil ale prosím, nečtěte mé "plácnutí" v hospodě. Nepotřebuji se hájit a už vůbec není mým stylem někým opovrhovat. A že jste si našla zrovna to víno? Nemusel jsem se "odkopat". A rád udělal. Aspoň se našli takový jako Vy. Zdravím a servilně neděkuji.:-PautorV

1 0
možnosti
JP

Ginny

4. 12. 2011 18:20
Je to spíš nezvyk

Na účasti na ochutnávkách nevidím nic špatného, i když nic nekoupíte. Sama se tomu sice vyhýbám, necítím se dobře, když na veřejnosti cosi přežvykuji. Dětem ale nijak vehementně nebráním.

Spíš mě nedávno šokovala v supermarketu načančaná dáma, která "zobala" kuličky hroznového vína přímo z bedničky. Přestala, až když zaregistrovala můj udivený pohled. Nechápu dvě věci: Jak mohla jíst něco, co jí nebylo nabídnuto a jak to mohla jíst nemyté.;-D;-D;-D

0 0
možnosti
JP

Ginny

4. 12. 2011 18:22
Re: Je to spíš nezvyk

Jinak, bylo by špatně, kdyby se člověk ochutnáním měl cítit nějak zavázán ten výrobek koupit. Nemusí vám chutnat a nemusíte mít ani v plánu ho kupovat právě dnes.

0 0
možnosti
KS

Equus

4. 12. 2011 14:48
Špatně pochopený cíl

Cílem není, aby si to koupili ti, co ochutnávají. Ale aby se přišli podívat i ti, co něco chtějí koupit, co se to tam děje za srocení.

0 0
možnosti
JM

jmitas

4. 12. 2011 13:20
Glosa autora potřetí...

Vážení čtenáři a diskutující. Jsem mile překvapen, jaký ohlas (ač jsem se bál) způsobí. Děkuji za všechny kladné i nepříznivé ohlasyR^. Snažil jsem se opravdu trpělivě v diskuzi na tyto ohlasy odpovídat. Tak jako v životě, nikdy se nezavděčíte všem. Dospěl jsem do bodu, kdy je diskuzní téma asi dostatečně "vyčerpáno". Proto se moc omlouvám, že budu reagovat méně, spíše na závažné příspěvky. Jako každý senior mám "málo času";-D a sezení u PC není mou jedinou náplní.:-) Přeji hezký den;-) Váš autor JiříV

0 0
možnosti
AT

pája_

4. 12. 2011 16:56
Re: Glosa autora potřetí...

Tomu ohlasu rozumím. Konečně téma, kterému "rozumí" každý, a na které si každý obyčejný člověk může udělat vlastní vyhraněný názor. Prostě podobná kategorie jako platy lékařů, nebo Kalousek.

0 0
možnosti
RK

semelik

4. 12. 2011 12:22
zajeďte si na kraj Polska na trh - tam můžete ochutnávat

klobásky (a že jsou skoro všechny MOC dobré) třeba doaleluja.

0 0
možnosti
JM

jmitas

4. 12. 2011 13:07
Re: zajeďte si na kraj Polska na trh - tam můžete ochutnávat

"Horňáku", já mám polský trh pěkně daleko!!;-D A jak jste se dočetl doaleluja není můj šálek kávy;-DJiříV

0 0
možnosti
MM

captain cook

4. 12. 2011 7:06
jina zeme -jiny mrav

jsem na ochutnavky zvykly. Podotykam, ze ziji u protinozcu a ochutnavky zdarma a BEZ ZAVAZKU koupit jsou tu zavedene uz hodne let jako soucast reklamy pro zbozi. V samoskach, delikatesech, u pekaru, zelinaru, obchodech s bonbony a cokoladou... nekde jsou misky s kousky +paratky, nekde chodi zenska s tacem, jinde jsou male kiosky v samoskach, kde predvadeji nove zbozi.

V jednom velkem obchodnim centru poradaji kazdy prvni patek vecer v mesici "ochutnavkovy festival".  Podobne to je pri nasich potravinovych veletrzich a festivalech.

Samozrejme, ze ti co nabizeji jsou radi, kdyz zakaznici koupi, ale nabidky se musi delati zasadne bez jakychkoliv zavazku. Nikdo se proto tady nemusi stydet, jestli nekoupi, nebo koupi treba az za mesic. Presto toho drtiva vetsina ucastniku nezneuziva opakovanymi navstevami. Ochutnaji, posoudi, mozna koupi, mozna ne, ale nechodi se tam nazrat. Vezmou vzdy jen jeden kousek, prip. jeden od kazdeho druhu pokud jich je vice, ne tri.

0 0
možnosti
MM

captain cook

4. 12. 2011 7:08
Re: jina zeme -jiny mrav

dodatkem: podobne jsou ochutnavky vina

0 0
možnosti
  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1757x
Obyčejný chlap, rentiér, pracovně se státem vyrovnaný. Listopad 1989 bude trvale patřit mezi nejšťastnější měsíce mého "brožovaného" života. Jsem optimista a spokojen, že svobodu mohu prožívat. A na plný "pecky".