Vzkaz ministra Chalupy Šumavě:odborníci NE, těžaři a developeři ANO

„Příroda je nepřítel, a proto se musí proti ní bojovat! Kdyby nebylo mých předků, kteří bojovali proti různým živočichům, tak bych tady nebyl.“ Nechal se dříve slyšet Jan Stráský, právě jmenovaný na post ředitele našeho největšího národního parku. Děkujeme za informaci.

Do vedení úřadu parku se dostává člověk, který již před lety patřil mezi hlavní autory plánu na odtržení řady krásných částí Šumavy od parku, což by v nich umožnilo běžnou těžbu dřeva a devastující developerské projekty.

Svým rozhodnutím jmenovat Jana Stráského ředitelem Národního parku Šumava tedy Ministr Chalupa plivl do obličeje nejen všem řádným a nesporně kvalifikovanějším účastníkům výběrového řízení, ale také všem, kteří se dlouhodobě a seriozně snaží přírodu chránit přírodu a krajinu uvnitř parku.

Je velká neznámá, jakým směrem se bude v příštích měsících ubírat přístup k ochraně přírody a krajiny v národním parku, ve kterém bude zřejmě nově jmenovaný ředitel prosazovat pouze zájmy těžařů dřeva a velkopodnikatelů.

Dokonce i prezident Václav Klaus se již ozval, aby snad kvůli vášnivému běžkaři Stránskému na Šumavě nevyrostlo méně sjezdovek. Kromě toho, že tímto výrokem český prezident opět prokázal svojí dokonalou omezenost ve vnímání významných rozhodnutí v environmentálních otázkách, ukázal také, že nerozumí ani těm nejzákladnějším principům ochrany přírody.

Vážený pane prezidente, Správa národního parku Šumava opravdu nemá hájit zájmy developerů, těžařů a provozovatelů lyžařských vleků. Ano, vážně, má především hájit zájmy ochrany přírody.

Mezi ochránce přírody však Jan Stránský stejně jako prezident Klaus nepatří, ba právě naopak. Již coby předseda rady národního parku vedl s ekology nesmiřitelný boj. To dokládá mezi odbornou veřejností již slavný výrok: „Co mě drží při aktivním životě, je bojovat s těmito lidmi (ochránci přírody)."

Ministr životního prostředí nám tedy pěkně ukazuje, jak funguje odideologizování MŽP pod taktovkou hochů z ODS v praxi. Je ovšem zajímavé (a smutné) vidět, že se ani Tomáš Chalupa nijak nepoučil ze svého předchůdce Pavla Drobila a jako on preferuje své koně s politickým krytím před opravdovými odborníky. Ale můžeme se u lidí z ODS ještě vůbec něčemu divit?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Mirovský | pátek 18.2.2011 9:10 | karma článku: 16,29 | přečteno: 1215x