Udušený Ježíšek, aneb pozor na toxický vzduch v podzemních garážích

Vánoční svátky jsou již za dveřmi a finišujeme s vánočními nákupy. Při shánění dárků pro naše nejbližší na nás však nečíhá jen stres s přeplněných obchodů, ale také jedno neviditelné nebezpečí - zdraví škodlivé látky v garážích.

Podle orientačních měření provedených ÚAMK například v obchodním centru  Nový Smíchov „nabízí“ až 150 tisíc prachových částic na centimetry krychlový. Podle Světové zdravotnické organizace jsou pro člověka nebezpečné hodnoty nad 30 tisíc částic. Obzvláště nebezpečné jsou prachové částice pro seniory, astmatiky a malé děti. Výlet s dětmi do podzemních parkovišť je tedy srovnatelný s tím, dát jim několik cigaret k vykouření. 
 

Tvrdá data pochopitelně vyvolávají otázky. Je využívána na maximum vnitřní ventilace podzemních garáží nákupních center? Pokud ne tak proč? Šetří obchody elektřinu a tím ohrožují zákazníky? Druhou otázkou je, zda je skutečně nutné jezdit po Praze na vánoční nákupy autem a cíleně se přidusit v garážích. Do nákupních center uvnitř města to opravdu nutné není. Všechna jsou obsloužena kapacitní veřejnou dopravou. A dobrou zprávou je, že na venkovních parkovištích jsou koncentrace škodlivin samozřejmě výrazně nižší. Volba je jen na nás všech, zda se nadýchat toxického vzduchu, nebo raději vánoční atmosféry. 

Autor: Ondřej Mirovský | úterý 19.12.2017 17:23 | karma článku: 8,67 | přečteno: 339x