ODS chce knihovnu místo Stalina, já jí chci místo stadionu Sparty

ODS pro pražany připravila před volbami další urbanistickou „perlu“, kterou doufám myslí jen žertem. Přesto mi to nedá a musím krátce a částečně žertem reagovat. Kaplického knihovna podle mě patří přeci zcela jasně místo stadionu Sparty na Letné….

Nejdříve místo Stalina ODS cpala žraloky (oceanárium) pak nebyla ODS schopna vyhlásit ideovou urbanistickou soutěž pro Letenskou pláň (ta měla specifikovat budoucí vývoj pláně), pak „zařízla“ vítězný projekt blobu na Špejcharu a nyní na závěr svého volebního období otočila a přišla s opravdovou bombou – Kaplického knihovna místo Stalina. A na skejťáky opět nemyslela…. Já ale říkám ne! Když knihovna - tak místo stadionu!

A ono to nemusí být ani takové scifi, jak mohou mnozí namítat. Fakta jsou jasná -  velké sportovní stadiony jsou dnes v centru města přežitkem. Stadion na Letné dělá jen samé problémy.  Fanoušci ruší residenční zónu Letné, bezohledně parkují, kde se dá, policie musí pravidelně pořádat bezpečností manévry na Letné. Stejně tak to výrazně omezuje cestující ve veřejné dopravě kolem stadionu. A výčtem se dá nadále dlouze pokračovat. Tradice tam sice je, ale doba se mění a stadiony se v moderních metropolích stěhují na okraj měst, kde mají více místa na větší stadion a lepší dopravní dostupnost autem i veřejnou dopravou.

Pokud by se našla odvaha stadion skutečně zbourat a přesunout někam na volné místo na okraji Prahy (a může se z toho klidně udělat i ten národní stadion), tak se uvolní zajímavé místo, které může krásně zaplnit knihovna a kolem se může vytvořit nádherný park, který propojí Letenské sady a Stromovku. A oko blobu bude stále moci pěkně pokukovat po Praze… Dopravně bude knihovna dobře dostupná (zastávka tram před vchodem) a všem se nám na Letné uleví od problematických fanoušků, protože přijdou fanoušci knížek, vzdělání, kultury … a rozhodně to tam bude klidnější.

Takže suma sumárum – knihovna patří na Letnou, ale určitě ne místo Stalina. Projekty se přeci umísťují tam, kam byly navrženy … no a pokud to nejede (nebo někdo nechce na Špejcharu) tak místa místo stadionu je více než dost!

Autor: Ondřej Mirovský | pátek 24.9.2010 8:17 | karma článku: 15,29 | přečteno: 1297x