Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
F

FotoGraf

13. 5. 2009 17:48
Zalezi na mikroflore u zamestnavatele

U meho predchoziho jsem mel pres dva roky v kompu Photoshop, vsechny weby fungovali. U noveho zamestnavatele si nenainstaluju ani prd, vsechny socialni site a rozptylovace pri praci jsou blokovany :-)

0 0
možnosti
J

Jejda

13. 5. 2009 16:50
blábol a nic než blábol

toto je standard možná tak garážových firem.

0 0
možnosti
RT

djrhedy

13. 5. 2009 16:34
Trochu hysterie

To strašení s krachy firem je snad trochu přehnané, ne? Že by pomstychtivý zaměstnanec nainstaloval tolik nelegálního softu, že by firma zkrachovala je moc pěkná pohádka.

0 0
možnosti
JS

honza.skypala

13. 5. 2009 16:22
Koukám expert

> Množí se také případy, kdy nespokojený zaměstnanec přímo nainstaloval do firemního počítače nelegální software už s úmyslem upozornit na to příšlušné orgány. Odpovědnost v tomto případě nese podnikatel, který počítač využívá pro své podnikání a obrana je tak v podstatě velmi obtížná.

1) Běžný zaměstnanec nemá mít práva administrátora na počítači, ale jen běžného uživatele. Pak se mu nepodaří ilegální software na počítač nainstalovat (nějaké výjimky existují, ale jde prakticky pouze o freeware aplikace a nainstaluje se do profilu uživatele, nikoliv do systému)

2) U každého souboru lze zjistit jeho owner, což je (pokud to administrátor nezmění) ten uživatel, který soubor nahrál na disk (tj. nainstaloval program na počítač). Tímto lze snadno dohledat, kdo a kdy instalaci provedl.

Pokud firma nemá schopného ajťáka, který výše uvedené body zajistí, pak je chyba na straně firmy. Pokud ho má, pak se žádných zaměstnanců vyděračů bát nemusí.

Honza Skýpala, IT Manažer, Grundfos

0 0
možnosti
UB

Chytracisko

13. 5. 2009 16:44
Re: Koukám expert

Pane, vy nejste IT manažer, ale IT naivka.

Právníkům je u zadele, jestli byl nelegální sw instalován pod administrátorem, nebo pod uživatelem, jednou je ve firmě instalován, nejspíš i užíván, a tím to končí.

A pro vaši informaci, ano, software lze instalovat i pod uživatelským účtem. Omezení které by tomu zabránilo by mohlo bráni i běžnému chodu firmy.

Propuštěný zaměstnanec může být i administrátor a nechat si v síti zadní vrátka (nelze po propuštění přeinstalovat všechny počítače ve firmě ze dne na den). Tohle bude asi nejčastější případ.

Owner - opět, je to irelevantní, dokažte u soudu že ten sw nenahrál v rámci svých pracovních povinností :-P

0 0
možnosti
L

Leopoldo

13. 5. 2009 14:32
Co je horsí?

Vyderacství nebo pomsta za vyhození a nebo promlcet nejakou ilegalitu?

0 0
možnosti
DK

Fonon

13. 5. 2009 14:41
Re: Co je horsí?

před propuštěním nainstalovat na čistý počítač ilegální aplikaci a pak udat zaměstnavatele.

0 0
možnosti
H

hnupobijce

13. 5. 2009 13:39
Mate

nejaky dukaz alespon o jedinem akovem pripadu prokazanem?Jinak zamestnavateli jenz se ke me choval jako h.vado bych klidne tu firmu podpalil.Na korektnim jednani i vyhazovu neprodela.A jestli se najde uchylak jenz to udela i bez viny podnikatele ... tak to bude nejspis tejne nebo nizsi procento nez ze vas na ulici nekdo prepadne ... .

0 0
možnosti
F

Fanatic.Dz

13. 5. 2009 13:32
No vidíte a já bych měl jiné řešení

"Pro zaměstnavatele tu existuje jedna dobrá rada a to pravidelné kontroly počítačů"

-

Zkuste se svými zaměstnanci vycházet. Já vím je to divný nápad, ale už maminka mě učila že se slušností nejdál dojdeš a je to pravda. ;-D

0 0
možnosti
YP

Yen

13. 5. 2009 14:45
Re: No vidíte a já bych měl jiné řešení

Doporučuji si pár zaměstnanců pořídit. Začíná to krádeží toaleťáku, pokračuje to přes benzín do vlatního auta až k procentům za zadanou zakázku mimofiremnímu dodavateli. Trvalo mi 2 roky, než jsem dal dohromady lidi, kterým jsem na nic nepřišel. Jsem si jist, že při platu kolem 40 tis. tohle nepúotřebují.;-€

0 0
možnosti

lopee

13. 5. 2009 13:17
...

Tak trochu se k IT v naší firmě dostanu. A jednak - jsme střední firma, 320 z-ců, no a jednak tu máme směrnici, kde se jasně píše, že z-c není oprávně cokoli do počítače instalovat. Dále se tam píše něco o tom, že daný PC není z-ce, ale firmy, a že ho smí užívat jen pro svou práci v souladu s pokyny zaměstnavatele. Dále jsou programy, které dovedou rozpoznat, kde je jaký program nainstalovaný. Stejně tak se dá zjistit, kdo ho instaloval, resp. jaký uživatel. A jestli to byl on, nebo ne, jeho problém, pokud si heslo neuhlídal. A tak dále, a tak dále...

0 0
možnosti
F

Fanatic.Dz

13. 5. 2009 13:33
Re: ...

No vidíte to to u nás máme zavedenou roli administrátorů, máme oddělení správy sítě atd .... no proč se rozepisovat - prostě si u nás zaměstnanec do kompu nic nenainstaluje. ;-D

0 0
možnosti
TK

ntk_

13. 5. 2009 13:08
reseni vidim na protokolovanem predani pocitace zamestnanci

kde je jasne zaneseno co vse je nainstalovano s licenci na pocitaci pro vykonavani prace s podpisem pracovnika a zastupce spolecnosti, klidne bych jeste zanesl radek, ze zamestnanec nese odpovednost jak hmotny (kdyz je to noteboook) tak za obsah pocitace). potom behem pracovni doby provadet namatkove kontroly a pri nesrovnalosti zanest do protokolu stav s podpisem zamestnance, to same provest pri ukonceni pracovniho vztahu se zamestnancem a jen at si zkusi instalovat a zalovat jak malej !!!

0 0
možnosti
DK

Fonon

13. 5. 2009 14:45
Re: reseni vidim na protokolovanem predani pocitace zamestnanci

to je nesmysl, to nelze zajistit. Neznalý uživatel nemá šanci, jestli se mu někdo hrabal v počítači. A co teprve instalace ilegálního softwaru administrátorem na základě požadavku firmy, která se tímto elegantně může zbavit nepohodlného zaměstnance.

0 0
možnosti
J

jeliman

13. 5. 2009 12:32
Ježišmarjá, proč čtu takovéto kraviny,

že by se pod vlivem takovýchto výplodů pomalu stávalo bezpohlavní tažné zvíře???

0 0
možnosti
  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1842x
Vystudoval jsem Právnickou fakultu v Plzni. Pracoval jsem jako auditor a kontrolor a od roku 2004 jako šéfredaktor finančního portálu na www.centrum.cz. Věnuji se vedení redakce portálu WWW.MOJEPOPLATKY.CZ. Současně pracuji jako advokát v Praze - WWW.PROFIPRAVNIK.CZ. Kontaktovat mě můžete na mail: profipravnik@gmail.com

Seznam rubrik