Stane se Německo potřetí neštěstím světa?

Německo již dvakrát spustilo události, které vedly k válce a krveprolitím, nemajícím obdoby od napoleonských válek. Hrozí recidiva?

Zdá se Němci jsou v moderních dějinách chronicky postiženi velikášstvím, které je schopné spustit katastrofu. Byla to nejprve nezřízená touha po dosažení role velmoci a po příslušné koloniálním zabezpečení, která vedla k tomu, že Německo tlačilo na Rakousko-Uhersko, aby roku 1914 vyprovokovalo Velkou válku s nebývalými jatkami na bojištích. A jako by tohle samo nestačilo, na závěr Němci vypustili Lenina v zapečetěném vlaku do Ruska, aby tam dokonal dílo zkázy. Podruhé se nechali zlákat na sliby rakouského frajtra o velkoněmecké říši a germánském nadlidství a rozpoutali II. světovou válku, jejím pokračováním bylo rozšíření krvavého bolševismu ve východní Evropě. A nyní hrozí další neštěstí. Znovu opojeni svou rolí spasitele světa, chtějí "zachránit zeměkouli" před hypotetickým přehřátím. Myslí, že poručí větru, dešti. Opájejí se vlastním bohatstvím, oni na to přece mají, a chtějí vnutit svou "ušlechtilost" celé Evropě. Odmítají jádro, blázní s oxidem uhličitým a tak dále. Vůbec si neuvědomují, že řada zemí nemá takový hospodářský potenciál, aby tyto šílené nápady Zelených Khmerů ustála. Drastické zvýšení cen energií povede k destabilizaci společnosti ve středně bohatých a chudých státech Evropy. Kdo seje vítr, sklízí bouři, a ta může velmi snadno přijít. Lidé nebudou ochotni nechat se zbídačovat pro zelené pseudonáboženství. To je vždy příležitost pro populisty všeho druhu a pro volání po vládě pevné ruky. Ostatně i ten Hitler profitoval z rozvratu Německa po velké válce a po hospodářské krizi, že?

Kde je příčina tohoto opakované německého šílenství a pýchy? Je v tom filosofie gnose? Podepsali se na tom Marx a Engels? Je to německý dědičný hřích? Nevím, ale cítím obrovský malér.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Vlasák | čtvrtek 23.12.2021 22:04 | karma článku: 44,09 | přečteno: 2662x