Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jsou to myslím spojené nádoby. Zlo vede k destrukci či poruchám osobnosti, které mívají i psychiatrickou diagnózu. To ovšem automaticky neznamená zbavení osobní odpovědnosti. A jsou psychiatrické diagnózy, u nichž je nutné společnost před daným jedincem chránit, i když jeho odpovědnost může být snížená.

Zajímavá debata o válce na Ukrajině s Tomášem Holubem, Martinem Ocknechtem a Martinem Kroupou; je v ní zmínka i o možné souvislosti s ďáblem:

https://www.youtube.com/watch?v=aM53H6JRZGE

0 0
možnosti
Foto

Ďábla bych nechal spát. Ostatně vysvětlit jednání některých potentátů posedlostí ďáblem by byla také polehčující okolnost. :-)Ale máte pravdu v tom, že tam, kde stačí psychologie netřeba sahat k psychiatrickým diagnózám.

Na druhou stranu je fakt, že některá lidská počínání se tak vymykají normálu, že nazvat je šílenými lze omluvit.

Podstatné je, zda ten, kdo ubližuje a škodí druhým, ví, co činí. A to většinou ví, a proto je i trestně odpovědný. Touha po moci a dominanci není ještě nemoc v pravém slova smyslu, i když s ní může hraničit (sadismus, v němž je uspokojení dosaženo absolutní mocí nad druhým člověkem)

1 0
možnosti

Ještě to může být tak, že se sem občas vtělují démoni ze světa za oponou, to se pak divíme, co tady vyvádějí, a požívají se tyhle pojmy - ďábel, běs, satan, zvíře...zběsilý, šílený atd. Třeba jedinci, kteří chytají lidi, potom je mučí a pojídají patří do této kategorie, kterou je lepší nepotkat. Nakonec Tolkien běsovský svět popsal a Peter Jackson geniálně nafilmoval.

0 0
možnosti

Ústav pro padlé dívky? To ještě existuje? A s tím Satanem: když řekneme, že někoho posedl Ďábel, šup a jsme zpátky ve středověku. Zavedeme zase vymýtání a výslech na mučidlech? :-):-)

0 0
možnosti
Foto

Samozřejmě, že existuje, jen se to jaksi moderně jmenuje Výchovný ústav...

2 0
možnosti
  • Počet článků 65
  • Celková karma 16,23
  • Průměrná čtenost 1219x
Lékař, otec 3 dětí (všechny s jednou ženou), dědeček 9 vnoučat. Slovy kronikáře: Christianus solo nomine.

Seznam rubrik