Nedělní otázky VM na téma zdravotnictví byly tentokrát překvapivě zajímavé

Ačkoli tenhle po léta běžící pořad bývá někdy trochu nudným spektáklem, spíše se hádajících reprezentantů politických stran nežli soubojem myšlenek a osobností, poslední pořad stál za shlédnutí.

Výjimečně jsem si tuto neděli spustil Moravcův pořad, vzhledem k zvolenému tématu, tedy medicině, mé více jak padesátileté profesi. Diskuse se nakonec netýkala jen mediálně provařené stávky (či výpovědí ze služeb) mladých lékařů, ale ukázala i potřebu a perspektivy reformy celého systému. Pořadu jednoznačně dominoval ministr Válek. Vlastně jsem si uvědomil, jak málo příležitostí jsme měli slyšet ho mluvit déle, než jsou krátké střihy v televizích. Mediálně bývá představován v roli jakéhosi nemotorného komického medvídka s výrazným fibromem na čele. Jenže tady exceloval. Mluvil věcně, správně poukázal na opomíjení toho, že zájmy pacienta, svého klienta, by měla hájit jeho pojišťovna, místo toho aby se křísila státní zodpovědnost ve formě zombie socialistického OUNZu. Má pravdu že přechod od socialistického zdravotnictví k pojišťovenskému jsme ještě nedokončili. Zcela správně uváděl potřebu umožnění přirozeného vývoje racionální sítě zdravotnických služeb, ovšem bez státního dirigismu. Podstatné je to jak připomínal, že je nutné změnit potřebnou legislativu. 
Přítomné dvě kolegyně bohužel byly v pořadu jen do počtu. Bylo vidět, že širší souvislosti a fakta neznají, hovořily tedy převelice opatrně. Paní senátorová byla hodně nervosní a na paní poslankyni za SPD bylo znát, že by s ním v lecčems nejspíše docela souhlasila, ale stranická disciplina je holt silnější...
Pan ministr Válek dostal příležitost ukázat, že je schopný politik, který věci dobře rozumí, umí své názory i jadrnou řečí podat a představit. Tuším, že pro TOP09 je možná jedním z mála, kteří ji mohou ještě snad zachránit před euthanasií, páchanou paní Pekarovou-Adamovou.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Vlasák | pondělí 18.12.2023 22:30 | karma článku: 12,23 | přečteno: 472x
  • Další články autora

Miroslav Vlasák

Setkání se Zlem

22.12.2023 v 20:12 | Karma: 20,49

Miroslav Vlasák

Poděkování páteru Heryánovi

9.12.2023 v 21:30 | Karma: 17,31

Miroslav Vlasák

Lékařská krize

13.10.2023 v 20:55 | Karma: 32,94