Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
G

Gideon

15. 11. 2010 17:11
Švejka

neodsuzuji, ani nezbožnuji.

To co obdivuji je - že Jaroslav Hašek, který z morálního hlediska byl opravdové čuně a to, čemu dnes říkáme "nepříspusobivá osoba"  - dokázal přes svůj notorický alkoholismus - tuto knihu napsat!!Pro případné protestující - můj prastrýc byl jeho velkým kamarádem, stejným ochmelkou, flákačem a vypůjčovatelem peněz, které zásadně nevracel. Byl naší rodinou vyděden, ale přesto často s Haškem kradli hlavičkové papíry z úřadu otce mého prastrýce a v hospodách falšovali směnky. Ne na nějaké závratné sumy, ale dostatečně důležité, aby oba dva občas skončili u policajtů. V rodině se traduje, že nikdy neviděli tyhle dva flamendry střízlivé. A proto obdivuji Haška, že ten jeho vypitý mozek dokázal vytvořit nezapomenutelné dílo!!

0 0
možnosti
KSD

krokodýlův smrdutý dech

15. 11. 2010 17:26
Re: Švejka

Pakliže byl tím prastrýcem Z.M.K., jsme nějakým způsobem příbuzní...

0 0
možnosti
MB

buxus

15. 11. 2010 17:10
Já si myslím, že patří k dobrým mravům

.. intelektuálních snobů číst Finnegans Wake v originále, sledovat jen ČT2 a SAT3 (pokud vůbec přiznají vlastnictví TV přijímače) a navštěvovat avantgardní divadelní představení, kde osazenstvo divadla hraje na diváky přesilovku.

Ale protože takové návyky se obtížně zviditelňují, je nejlépe si pomoci, třeba kritkou oblíbeného Jaroslava Haška a jeho tvorby (nejen Švejka). Protože to, co se líbí více lidem, není pro snoba atraktivní. Tak vynikající intelekt přece nemůže podléhat masovému vkusu - to dá rozum.

0 0
možnosti
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
...na světě je krásně, i když...

Seznam rubrik