Velké festivaly potřebují zvláštní podporu

Za čím jezdí turisté to České republiky především? Za památkami a živou kulturou. A přivážejí s tím sem do státní pokladny miliardy korun. Jednu z hlavních rolí v tom přitom hrají velké festivaly. Ty si proto zasluhují zvláštní vládní podporu.

Speciální program na podporu velkých festivalů připravilo ministerstvo kultury. Chce tak podpořit desítkami milionů korun nejvýznamnější akce z oblasti divadla, hudby, literatury i tance. K nim patří například Festival spisovatelů, Pražské Jaro nebo Tanec Praha.

Pokud tento program schválí vláda, mohlo by se v něm od příštího roku objevit alespoň 50 milionů korun. Ano, je jasné, že pro organizátory těchto hojně navštěvovaných festivalů by se pro ně citelná pomoc musela pohybovat na trojnásobku této částky. Buďme ale realisté. Dosud víceméně uzavřenou státní pokladnu vůči kultuře musíme otevírat postupnými kroky. Měníme totiž letitý zažitý systém, který k této oblasti nebyl zrovna vstřícný.

Ministerstvo kultury ročně rozdělí v grantech několik stovek milionů korun. Přesto je uspokojována jen asi třetina žadatelů. Jsou to ale desítky spolků, organizací i jednotlivců zastupující širokou škálu oborů. Některé velké festivaly vážné hudby spadaly do takzvaně prioritních akcí. Tato kapitola ale pro letošní rok zanikla. Nebylo férové, aby zahrnovala pouze festivaly vážné hudby. Bylo také nutné nastavit průhledná a jednoznačná pravidla pro přidělování peněz.

Nový program finanční podpory velkých festivalů bude tyto problémy řešit. Navíc dá jejich pořadatelům jistou míru garance, aby mohly své akce plánovat i s časovým předstihem – obvykle to bývá tak dva roky dopředu. Program tedy bude k dispozici největším „hráčům“ v oborech, ti menší budou dál žádat o grant z kapitoly kulturní aktivity. Ta by se mohla tím pádem finančně posílit. Pro získání podpory z programu budou muset festivaly splnit stanovené podmínky. U festivalů vážné hudby to bude například výše rozpočtu minimálně čtyři miliony korun. Věřím, že si ale vláda uvědomí, jak výrazné multiplikační efekty mají velké festivaly pro státní pokladnu a potřebné peníze do nich vloží.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Rovenský | čtvrtek 16.4.2015 18:56 | karma článku: 5,92 | přečteno: 310x