Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Většinový volební systém by byl ku prospěchu věci. Absolutně většinový! Předvolební koalice a vítěz bere všechno, celou zemi na 4 roky a už nemá šanci se vymlouvat na svoje koaliční partnery. Pro malé strany by to vůbec nebylo likvidační. Naopak. Musely by pro svoji budoucnost jasně deklarovat co jsou vlastně zač a utvořit PŘEDVOLEBNÍ koalice. To by bylo správné. Doba stran s 30 % zisky je asi nenávratně pryč. Chápu, že pro vaši stranu problematické. Jste zvyklí být "jazýčkem na vahách". Takhle by jste se museli rozhodnout předem a akceptovat volební program celku. Tak jak? Dnes ČSSD + ANO, za čtyři roky ODS + TOP 09?

1 0
možnosti
PK

P27a87v73e31l 23K29u74r84a37l

11. 5. 2015 22:54

Nesmysl. Naopak co potřebujeme je podstatné prohloubení poměrnosti našeho volebního systému.

Především je třeba zrušit nesmyslnou hranici 5 procent vstupu do sněmovny a pustit do ní všechny strany které by měli alespoň půl procenta hlasů.

Každá strana by měla sestavit jednotnou 200 člennou kandidátku pro celou republiku a na všech místech by se mělo hlasovat o stejných poslancích.

Je třeba si také uvědomit že 40 procent lidí obvykle nechodí vůbec k volbám - to jsou lidi kteří nechtějí ani vládu pravice, ani vládu levice - v podstatě nechtějí vůbec nic.

Já osobně bych navrhoval aby se naopak v případě že 40 procent občanů nepřijde k volbám ponechalo 80 mandátů v poslanecké sněmovně po celé volební období prázdných a vždy se na každém hlasování počítali jako přítomný poslanec který se zdržel hlasování (to by demokraticky reprezentovalo ty co k volbám nepřijdou) 

i kdyby přišlo všech 120 poslanců (následně rozdělených podle poměrného systému) tak by nutná většina znamela stále mít 101 poslanců. Ústavu by v takovém případě během celého volebního období vůbec nebylo možné měnit. 

Tento systém by skutečně demokraticky a poměrně reprezentoval rozložení názorů v populaci a měli by možnost projít jen takové zákony pro které by skutečně byla nadpoloviční reprezentace všech obyvatel tohoto státu.

Tomuhle já říkám demokracie. Většinový volební systém je zrůdnost největšího kalibru. Nechutnost nemající s jakýmkoliv zastupováním skutečného průměru názorů populace naprosto nic společného.

0 0
možnosti
JS

Blábol, naopak většinový volební systém posiluje stabilitu vlády a prosperitu země. Stačí se aktuálně podívat na Velkou Británii, kde vítěz sestavil pohodlně většinovou vládu a má pak i sám zodpovědnost za úspěchy i neúspěchy. Kdyby v GB měli náš volební systém, tak se obávám, že by k funkční vládě po těchto volbách měli hodně daleko.

0 1
možnosti
Foto

Je taky podstatný rozdíl v politické kultuře jednotlivých zemích.

Zrovna v té anglii strana s 12% hlasů získala 1 mandát

0 0
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 662x
Založením jsem hudebník a mám za sebou třicetiletou učitelskou praxi. Nyní jsem ředitelem základní školy a profesionálním muzikantem. Všechno, co dělám, dělám rád a naplno. Baví mě život. Nejen o tom chci teď občas psát.

Seznam rubrik