Diskuse

Co je pravda?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

PPS: Vaše tahy štětcem i výběr barev mi občas připadají jako velmi distingovaný a spokojený Van Gogh, který se smířil se životem.

1 0
možnosti
Foto

Pravda je hned po svobodě asi nejvíce znásilňované slovo současnosti. Krásně o ní zpívá tuším Jarek Nohavica o jejích osudech. Nu, Vy jste to také napsal krásně, doplnil dramatickými kresbami a odkazem na úžasný obraz, ale nepřišel jsem na to, že je to Pilát Ponský a Ježíš. První mne napadl Julius Cesar a Brutus. Vám zcela samozřejmě karma. PS: také mám moc rád impresionismus

1 0
možnosti
MP

Děkuji Vám moc za návštěvu a komentář, pane Červenko. Těší mě, že se Vám také líbí impresionisté. Já jejich obrazy miluji už (skoro) od dětství. Líbí se mi i post-impresionisté, jako Seurat, Signac, Utrillo, Van Gogh... Je skvělé, že jsou tito malíři reprezentativním způsobem zastoupeni v NG.

1 0
možnosti
Foto

R^ Skvělé! A je pravdou, že Váš blog ve mně evokoval, m.j., i vzpomínku na Šiškina:-)

2 0
možnosti
MP

Děkuji moc, pane Jiroudku. Ano Šiškina, hlavně obrazy lesních zátiší, mám také moc rád.

2 0
možnosti

R^R^R^R^R^R^R^

Pravda je shoda s objektivní realitou.

Náš názor nemusí být pravdivý, pokud jej nedokážeme prokázat. To platí v exaktní kritické vědě. V teologii je to jinak. Bůh je Duch. Boha nelze prokázat. Bůh je naše zkušenost, ve které žijeme. Bůh je axiom, který poznáváme. Nebo také nepoznáváme.

Axiom je ku příkladu "Rovnoběžky se protínají v nekonečnu!" Můžeš to přijmout nebo se vymlouvat, že v nekonečnu jsi nebyl.

Ale Pirát pohrdá pravdou. Tak jako my v dnešní postfaktické době. Pilát popírá pravdu, protože ji nepotřebuje. Myslí si, že moc je pravda. Je jako Miloš Zeman, který také pohrdá pravdou. Ba vysmívá se pravdě. Pravda je Bůh. A bez této úcty k pravdě a úcty k druhému člověku evropská kultura nepřežije!

Pravda a Láska musí zvítězit nad lží a nenávistí!

Můžeš tvrdit, že pravda je naše iluze, a že neexistuje. Ale bez pravdy nepřežiješ!

:-)

1 0
možnosti
MP

R^ Napsal jste to moc hezky, pane Šimku. Děkuji Vám moc!

0 0
možnosti
TG

R^R^R^Skvělý, nejen matematický blog, Miroslave, a ten první portrét!R^!. Malíře jsem neznal, a obraz „Co je pravda” je nádherný! Světlo a stín, pomíjivé symboly, nekonečný příběh, trvale aktuální, úžasný!

6 0
možnosti
MP

Děkuji Ti moc, Tomáši. Na ten první portrét jsem použil kvašové barvy, které teď také zkouším, jako alternativu, resp. doplněk, k akvarelu. Ano, ten obraz se mi také moc líbí. Na jeho reprodukci jsem se vydržel dívat dlouhé minuty. Originál jsem, bohužel, neviděl (měl by být v Treťjakovské galerii). Zdravím Tě srdečně :-).

1 0
možnosti
LH

U nás, v Krkonoších, se traduje pověst, že jsou pravdy dvě, záleží na interpretovi.

Ještě za dob první republiky žili dva bratři v jedné chalupě.Jeden byl listonoš a celý týden (tenkrát se pracovalo i v sobotu) roznášel po horách poštu, takže se nachodil až až.

Druhý bratr byl švec a celý týden seděl doma u verpánku a spravoval boty.

Když přišla neděle, tak ten listonoš si lehl na kanape, zapálil si dýmku a říkal, že nejlepší z celého týdne je neděle kdy nemusí nikde chodit a jen ležet na kanapi.

Druhý bratr si zase obul pořádné boty a vyrazil do hor a pochvaloval si, že nejlepší z celého týdne je neděle, kdy si může obout boty a vyrazit na tůru do hor.

A jeden druhého přesvědčoval, ža to jeho pravda je ta pravá.

Takže kdo z nich měl pravdu?

6 0
možnosti
TG

:-)To je příběh o dvou pravdách...

2 0
možnosti
Foto

Zdravím tě Miroslave:-)

Já bohužel nejsem velký myslitel a tak se nemám po současném sledu událostí čeho chytit. Jestli je všude ukřičené tržiště, jak příhodně konstatuješ, nemám šanci se vyhnout tomu, že budu muset smlouvat o ceně, aby pro mne byla co nejpřijatelnější. Vím, jak na to /i když se minu s pravdou/. V

1 0
možnosti
MP

Zdravím Tě, Viléme a děkuji za návštěvu a komentář. Já také nejsem žádný velký myslitel :-). Ale někde jsem četl, teď už nevím, kde, že na tom tržišti je lepší se nezastavovat, protože jinak bude člověk páchnout po rybách :-).

0 0
možnosti
ES

Pravda není konstanta.VR^

1 0
možnosti
MP

Děkuji moc za návštěvu a Vaše slova. Zdravím Vás :-).

1 0
možnosti
JL

Dobré téma. Ke scéně Ježíš si povídá s Pilátem. Tak Ježíš asi neuměl latinsky a Pilát sotva mluvil s nějakým ubožákem aramejsky nebo hebrejsky. Když se tedy Pilát zeptal latinsky: "Co je pravda?" Ježíš mu asi nerozuměl, ale možná mu to někdo přeložil a on se zadumal, možná nad tím, proč se takhle Říman ptá, možná nad významem slova pravda...A jak tak dumal, byl odsouzen k trestu smrti. Ježíš, jak ho známe, si samozřejmě myslel, že Pravda je boží a jedině u Boha, ale židovského, ne u nějakého nafoukaného Římanova Dia. Jak ale tuto pravdu židovského Boha, Otce, Hospodina, Jehovy předat lidem? Mohou přece klidně říci: Jak to můžeš vědět, co si myslí Bůh o pravdě? Jsi snad tlumočník boží?

2 0
možnosti
MP

Děkuji Vám za návštěvu a zajímavý komentář. Dovoluji si jen poznamenat, že Ježíš (alespoň podle evangelisty) rozmlouval s Pilátem již před předmětnou otázkou (zřejmě si tedy rozuměli). Bůh asi tlumočníka nepotřebuje :-).

1 0
možnosti
LP

Já bych k tomu jen dodal, že pravdu mám já. A za druhé, to už se teď píší všechny menšiny s velkým písmenem ?:-/Rv

1 0
možnosti
MP

Děkuji Vám za přečtení a Váš názor.

0 0
možnosti
  • Počet článků 297
  • Celková karma 18,73
  • Průměrná čtenost 502x
Jsem...

 

Seznam rubrik