Zase jeden povedený fotbalový přenos na Nově ...

Včera jsem se těšil na další kvalifikační zápas, tentokrát na Česko-Slovensko. Navíc okořeněný tím, že se hrálo na výročí sametové revoluce... Zřejmě to zapříčinilo náladu, ve které se nejen hrálo či sledovalo zápas, ale především pracovalo pro televizi Nova.

www.sport.sk

K přenosu jsem se dostal trochu později, ale ještě před úvodním výkopem. Mile mě překvapilo, že jsem před zápasem uslyšel slovenštinu a komentátor jejím prostřednictvím představoval hostující tým a různé zajímavosti.

Vše se připravovalo k úvodnímu výkopu a i já jsem odložil časopis, zhasl jsem a chtěl se plně věnovat zápasu. Začátek naši fotbalisté věnovali útočným akcím, až se hosté jen s problémy ubránili. Po pár minutách jsem zjistil, že se změnil komentátor. Bylo to přesně jako dříve za starých časů, kdy se duo Vít-Karol měnili po pár minutách. V hokeji to bylo vždy v půli třetiny, u fotbalu si na to bohužel nepamatuji. Nyní to bylo dosti nezvyklé, ale korunu tomu nasadil slovenský komentátor, který se slovní dikcí a řevem ve stylu Michala Dusíka, když náš hokejista vyváží puk teprve za svou modrou čáru, doprovázel ojedinělý útok slovenského týmu. Teprve teď jsem se dostal do reality roku 2007! Nemám nic proti Slovákům a slovenštině, naopak jejich jazyk rád aktivně i používám, ale v tomto případě to bylo velice nevhodné!!! Po 14 letech od rozdělení se totiž jednalo nikoliv o přátelský, ale o kvalifikační zápas! Byly dvě hymny, oba týmy braly zápas zodpovědně, i když prestižně. A nezáleží na tom, že Češi měli již před tímto zápasem postup na EURO jistý a Slováci se na něj již dostat nemohli. Televize Nova, především její komentátoři, totiž zapomněli na profesionalitu a komentovali ve velice uvolněné atmosféře.

Vydržel jsem to poslouchat ještě několik sekund a pak, snad ze strachu, abych nekřičel s komentátorem gól, i když by padl do naší sítě, jsem zvuk docela vypnul. Pamatuji se na první fotbalové přenosy Novy, kdy ještě během pár minut po začátku utkání zaměňoval nepřipravený komentátor oba týmy. Tehdy jsem také vypínal zvuk a vida, uběhlo 13 let a je to tady opět.

Příští léto bude fotbalové EURO přenášet pro změnu televize PRIMA. Věřím, že se z takových omylů u konkurence poučí a že nám fotbalovým fanouškům a divákům přinese profesionální přenosy s kvalitním komentářem.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Oupic | neděle 18.11.2007 15:28 | karma článku: 22,13 | přečteno: 5479x