Straka s přistřiženými křídly

Tak nám fotbalový svaz schválil Františka Straku za reprezentačního trenéra A mužstva, následně jej pak omezil v činnosti.

www3.ike.sk

Když vedení fotbalového svazu schválilo za nového trenéra, sice jen pro přípravné utkání s Maltou, Františka Straku, měl jsem radost. Tohoto kandidáta jsem preferoval nejvíce, viz můj článek Nejlepší fotbalový trenér pro reprezentaci v krizi? Znám ho! . Myslím si, že jeho morální vlastnosti, požadovaná disciplína, hra nadoraz, hra pro diváky především dodáním potřebného „srdíčka" reprezentaci (viz foto) jen a jen prospěje.


Po zvolení se dlouze diskutovalo, jestli to tak mělo být či ne (fanoušci vs. odborníci). Ale už se tak stalo. Když ale nový trenér určil své asistenty - Massima Moralese, Karla Váchu a Milana Veselého - výkonný výbor ČMFS řekl NE, tohle se nám nelíbí. "Takový realizační tým rozhodně nepodpořím. Už například proto, že v něm figuruje cizinec, "uvedl místopředseda fotbalového svazu Jaroslav Vacek pro server idnes.cz. František Straka tedy musel přibrzdit ve svém velmi dynamickém plánu s reprezentací a byli mu v úterý schváleni  Radim Nečas a Milan Veselý. Ty už zřejmě tak moc nevadí, a navíc i pan Vacek je rád, že to jsou Češi.


Fotbal by podle mého názoru měl fungovat jako prosperující firma. Když se koná výběrové řízení a zvolí se generální ředitel, bývá zvykem, že si s sebou přivede své lidi. Takové, které považuje za nejlepší, které dokáží firmě přinést know-how, trvdou práci a především, na které se může spolehnout. František Straka byl ale zvolen s tím skrytým záměrem, že stejně do všeho bude zasahovat fotbalový svaz. Asistenty mu již povolili, nebude za chvíli svaz i požadovat přísemné několikastránkové zdůvodnění u každého nominovaného hráče? Prostě musejí být tím posledním rozhodujícím článkem oni. Ale odpovědnost leží na trenérovi. A trenér Straka těžko může létat do výšek fotbalového Olympu, když má přistřižená obě křídla.

Autor: Miroslav Oupic | čtvrtek 28.5.2009 7:45 | karma článku: 18,36 | přečteno: 2819x