Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RK

semelik

20. 4. 2008 19:55
Málem mě omyli

když jsem slyšel komentář jisté reportérky, která obsáhle hovořila o Hillary ClintonOVÉ. No a pak skončila a jak je zvykem, uvedla své jméno - Hedvika Miller. Půvabné

0 0
možnosti
X

xeniex

10. 4. 2008 18:29
ach jo...

Z přechylování cizích ženských příjmení se mi dělá vyrážka ;-).  U českých příjmení je to hezké a přirozené, ale výrazy typu "Robertsová", "Richieová", atd. mi přijdou jako prznění. Čechům v zahraničí taky tu koncovku nikdo nebere, tak proč máme my potřebu ji cizinkám přidávat?

0 0
možnosti
JM

Hucul

9. 4. 2008 11:43
Mam v tom jasno.

Jsem nositelkou prijmeni Mulacova, ale protoze se citim toliko jako pokracovatelka rodu Mulacu, nikoli majetek sveho otce, hodlam si odstranit to zbytecne -ova. Ziji stejne v cizine, takze je uplne jedno, jestli si me okoli pri vysloveni meho prijmeni zlomi jazyk dvakrat nebo jen jednou. Muj nastavajici je Laursen. Kdyz do Googlu zadam svoje jmeno a prijmeni, hned na prvni strance nalezenych odkazu je odkaz na stranky NASA. Jsem na nej hrda a nehodlam o tuto dobrou profesni vizitku prijit. Pri zadani jmena Laursen se vam nabidnou tisice irelevantnich odkazu. Takze jsme se rozhodli, ze ja si vezmu Laursena a on si vezme Mulace. Laursen-Mulac je dost originalni prijmeni na to, aby nam obema profesni vizitky v Googlu vyskakovaly hned na prvni pokus. Kdybych si nechala -ova, nikdo nepochopi, ze jsme manzele, kdybych to -ova dokonce vnutila jemu, bylo by to cele k smichu. Kdybych se vzdala Mulace, vymreli by nositele toho prijmeni, protoze mam jen jednu sestru.

0 0
možnosti
S

sweethellcat

8. 4. 2008 23:48
proč měnit jméno?

Nechápu, proč by zrovna změna jména měla být důkazem kvalitního vztahu. 

V prvním manželství jsem podlehla obecným zvyklostem a manželovo jméno přijala, ovšem žádné štěstí mi to nepřineslo. Po rozvodu jsem se vrátila k rodnému jménu (mmch. žádné obíhání úřadů není nutné, pro novou občanku si stejně musíte a tam jen zaškrtnete, že chcete zpět své rodné jméno). Synovi jsem řekla, že já přestávám být manželkou jeho otce, ale on zůstává jeho synem. Ostatně spousta matek jeho spolužáků se jmenovala jinak než děti, protože byly často znovu vdané.

Teď jsem podruhé vdaná, nechala jsem si své rodné jméno dál, a máme tedy v rodině 3 různá příjmení (moje, staršího syna a manžela a našich společných dětí). Nám to nikomu nevadí, svá jména máme rádi a sebe navzájem taky. Občas to někdo řeší, což nás spíš baví a s negativními reakcemi, o jakých mluví Wendolene, jsme se naštěstí ještě nesetkali.

0 0
možnosti
W

Wendolene

8. 4. 2008 22:34
Jak asi bude vyrustat Christopher Vlk ci

Sandokan Zeleny? Je mi jich predem lito, to same Marie Lisa Vomackova...

0 0
možnosti
W

Wendolene

8. 4. 2008 22:21
Prechylka je uchylka

NEsouhlasim s prechylovanim cizich jmen. Je to cesky zvyk, od ktereho by se melo upustit.

Zeny provdane za cizince a cizinky samotne by meli mit jmeno vzdy bez ova. Proc nemohou rikat senatorka Clinton odesla, ci doktorka Gilbert operovala? Proc tam musi byt ova???

Co se tyce zenskych jmen a manzelu. Zena by mela mit manzelovo prijmeni, pokud je to nejaka opravdu slavna osobnost, ktera si chce nechat divci jmeno, budiz. Ale obycejne zeny, kdyz vam vadi mit manzelovo prijmeni, proc se vubec vdavate?

V dobe, kdyz jsem byla mlada, byla opravdu ostuda, pro kazdeho clena rodiny jine jmeno.

V USA je hodne moderni delat pomlcku, vzit si manzelovo jmeno, ale dat tam pomlcku, samozrejme, vetsina techto pomlckovych manzelstvi nevydrzi. Uz samotna neschopnost si vzit manzelovo jmeno vypovida o jistem pocitu k manzelovi...Dalsi uchylka je pro zeny si nechat divci jmeno, manzel svoje, kdyz maji dceru, da se ji divci jmeno zeny, kdyz maji syna, da se mu jmeno po otci. Silene. Chaos? Urcite.

0 0
možnosti
AH

nyny.

8. 4. 2008 19:41
no nevím

jak to mají jiné ženy, ale za sebe mohu říci, že jsem konzervativní a tak sňatkem mi přijde normální mít společné příjmení. Po rozvodu pak jsem si ho nechala protože jsem nechtěla mít jiné příjmení nežli syn, krom toho to obíhání úřadů a institucí kvůli další změně mi přišlo jako noční můra a zcela zybtečně. Když se nad tím zamyslím, tak bych to absolvovala asi jen tehdy, pokud by to manželství bylo patologicky děsné a já se minimálně psychicky potřebovala zbavit všeho, co by jakkoli manžela připomínalo, což se nestalo. Jinak si myslím, že je to každého věc, jak to cítí a jak mu to vyhovuje, taky bych v tom nehledala nějaké dobře/špatně.Důležité je, že se mohou lidi sami rozhodnout pro jakoukoli variantu.

0 0
možnosti
JS

belgian chocolate

8. 4. 2008 18:31
proč si měnit jméno pokaždé, když se vdám?

mému prvnímu manželovi se moc nelíbilo, že jsem si nechala své příjmení, ale trvala jsem na tom. druhý manžel je z Belgie, kde si žena po sňatku legálně příjmení nemění, ale ve společenském styku obvykle používá příjmení manžela, takže žádný problém.

co se týče jmen cizokrajných, z jejich přechylování se mi ježí vlasy. přechylování je přirozené pouze u jmen českých.

0 0
možnosti
F

Faye

8. 4. 2008 16:13
Cizokrajna jmena

S tim Kevinem Hermankem jsem se jen pousmala, ne vzdy je takove jmeno vytvorem slaboduchych rodicu (i kdyz nekdy ano, priznavam).

Moje maminka kuprikladu je cizinka a vybrala mi tedy nadherne jmeno prirozene v jeji zemi. Tata vsak je Cech, navic s "pocestelym" nemecky jmenem (znate to, Š misto Sch atd.) takze moje jmeno zni jako neskutecny hybrid. Me se ale libi prave proto, ze vypovida velmi hezky o mem puvodu. :-)

0 0
možnosti
JG

Jiittkkaa

8. 4. 2008 15:47
Dobrý!

Když jsem se podruhé vdala, nechala jsem si jméno svoje (bývalého muže), neb jsem na něj byla zvyklá, ale po téměř dvou letech jsem si nakonec vzala jméno souč. manžela, neboť ho neustále každý oslovoval jménem mého bývalého muže.Sice to manžel nevyžadoval, ale mnohé nám to usnadnilo. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2756x
Scenárista, dramatik, spisovatel a textař, autorské stránky: www.oupic.com