Netradiční hodnocení vysokých škol

Vybíráte vysokou školu? Nedejte na analýzy a zapojte svůj mozek. Bude to to nejlepší řešení.

Před nedávnem vyšlo v tisku srovnání českých vysokých škol podle určitých zahraničních kritérií. Hodnotilo se, pod kolika články či publikacemi v zahraničních časopisech Nature a Science je uvedena určitá fakulta české vysoké školy.

Srovnání je to jistě chválihodné, ale trošku pokulhávající. Do srovnání se totiž dostala jablka, hrušky a spousta dalšího ovoce dohromady! Myslíte si, že se dá podle těchto kritérií srovnávat fakulty?

Vzhledem k tomu, že jsem vystudovaný ekonom, který měl za předmět mimo jiné i předmět vícekriteriální rozhodování , zaměřil jsem se samozřejmě sobecky na svůj obor. Myslíte si, že hodně ekonomů píše právě do těchto odborných časopisů? Podle toho také dopadly celkové výsledky ekonomických fakult. Jak jistě víte, výsledky každé analýzy jsou jen a jen takové, jak jsou nastaveny počáteční kritéria. Kdybych tedy chtěl, aby vyhrála například VŠE v Praze, vybral bych si následující odborné časopisy: The Economist, The Financial Times, případně naše Euro či Hospodářské noviny. V tom případě by bylo vítězství zaručeno a mohl bych si na to s radostí vsadit v jakékoliv sázkové kanceláři. Chudáci lékaři, zemědělci, případně chemici. Ti by jistě skončili na chvostu. Ale takto by si mohli zase oni vytvořit svá kritéria.

Kritizovat umí každý, ale nabídnou řešení je o něčem jiném. Myslím si tedy, že by bylo možná spravedlivější zvolit kritérium uplatnění uchazečů v praxi. Případně podíl počtu absolventů po pěti letech v oboru oproti počtu všech absolventů v určitém roce ukončení VŠ (- 5 let). Pak by se skutečně ukázalo, jaký obor je skutečně kvalitní, po kterém je poptávka, ale především nejen od studujících, ale především od firem, které mají zájem absolventy zaměstnat.

Je to jen můj názor a já se těším, až mi napíšete jaká kritéria hodnocení vysokých škol byste zvolili vy.

 

 

 

 

 

Autor: Miroslav Oupic | pondělí 2.7.2007 20:29 | karma článku: 19,09 | přečteno: 5745x