Kuřácké trestné body do osobní zdravotní dokumentace!

Existuje silniční zákon s trestnými body, které jsou honorovány peněžitou pokutou nebo přímo odebráním řidičského průkazu. Co to zavést i pro kuřáky?

Včera měla poslanecká sněmovna projednávat protikuřácký zákon, ale tak jak je poslední dobou zvykem, tento (pro samotné poslance) nepopulární krok opět odložila... Je tady totiž velmi razantní lobby - tabákoví výrobci, prodejci cigaret a také restauratéři a hostinští. Ohánějí se totiž argumenty, že hosté jsou zvyklí kouřit a po schválení zákona nebudou pro koho vařit česká jídla, u kterých by nedostatek nikotinu v ovzduší nepříjemně ovlivnil chuť pokrmu a především zažívání hostů.

Když se podíváme do západní Evropy, kde již většinou úplný zákaz kouření ve veřejných prostorách nastal, vidíme přesně pravý opak. Hostů nejenže neubývá, ale přibývá. I u nás to tak bude. Konečně nastane čas, kdy do restaurace budou moci přijít bez obav těhotné ženy, rodiny s malými dětmi a ostatní nekuřáci. Konečně si budeme moci dovolit ten luxus, že po příchodu domů můžeme zůstat v jedné místnosti i se svlečenými svršky aniž bychom je ještě druhý den cítili.

I když už u nás na krabičkách zdomácněly nápisy varující před následky kouření, není to stále dostatečné. Například v Austrálii jsou na krabičkách barevné (!) fotografie orgánů kuřáka - jednu krásnou fotografii si můžete prohlédnout zde i vy. Skutečně není nad krásně prokouřené plíce...

Ale abych se vrátil k tématu tohoto článku, který byl uveden v jeho nadpisu. Když řidiči mohou platit, proč tento princip nepoužít i u kuřáků? S novou zdravotní reformou by to neměl být vůbec žádný problém! Každá krabička cigaret by prodávala ve speciálních prodejnách (tak jako se ve Skandinávii prodává alkohol) a pouze na předložený občanský průkaz. Prodejce by si zaznamenal rodné číslo a následně jej nahlásil do centrálního registru, odkud by se data předala do konkrétní zdravotní pojišťovny kuřáka. Po určité době (záleželo by jistě na koaliční dohodě při projednávání zákona), například po třech měsících nebo roce, by zdravotní pojišťovna sečetla počet nakoupených cigaret a přičetla by je na vrub kuřákova osobního zdravotního účtu. Po ročním vyúčtování by kuřák buď zaplatil odpovídající finanční ekvivalent nebo by si všechna vyšetření či operace vyplývající z kouření platil zcela sám! Stát by v tomto případě ušetřil ročně sta miliony až miliardy korun a mohl by je použít pro nemocné, kteří se o svou nemoc sami nezasloužili. Navíc by tento krok názorně ukázal nekuřákům, že na ně stát myslí a oceňuje jejich zdravé chování nejen vůči sobě, ale i vůči ostatním spoluobčanům.

Tak tedy nekuřáci ještě chvíli to vydržme. Naše vítězství se blíží, i když zatím pomalu. Ale máme jistotu, že díky Evropské unii se kouřit přestane i u nás. Tak ať je to co nejdříve!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Oupic | čtvrtek 20.3.2008 7:20 | karma článku: 18,93 | přečteno: 1942x