Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IN

Je chyba, že dějiny se poměřují politikou, překrucují, připodobňují se současné situaci, dříve se někde prý tvrdilo, že nás osvobodila Rudá armáda, nyní zdá se, je opačný trend. V Plzni jsou velkolepé oslavy osvobození, ale není mýtus, že město bylo vyčištěno od nacistů již 5. května a spojenecká vojska vjela do Plzně druhý den ráno. Plzeň slaví snad jako metropole za celý zpč. kraj, ale nemělo by se zapomínat na odvážné rodáky povstání, kteří tam bojovali a položili životy. Pokud byly sečteny oběti války včetně civilistů, nejvíce bylo postiženo Polsko, SSSR - 27 mil. lidí, podle angl. historika Lewise Gaddise zemřelo ve válce 300 tisíc Američanů, to je tolik jako tehdy v Československu, V. Británie ztratila 357 tis. Nelze to jen poměřovat počtem obětí, ale také jak byla která země zpustošena. Historie by měla být vykládána na základě faktů a nespojovat dřívější události podle současného politického zaměření.

3 3
možnosti
IN

Pane Nigrine, děkuji za článek. Dny osvobození jsou pro mne obzvlášť citlivé, můj dědeček velel 5.5. 1945 skupině ozbrojených Plzeňanů, vyhnal nacistu Sturma a ostatní Němce, nakonec vyvěsil na radnici čsl. prapor.

Pamatuji nálety na Plzeň, rozstřílenou lokálku pod Bílou Horou, zbořené domy. Ještě dnes eroze půdy nezakryla  jámy po bombách v lesích kolem boleveckých rybníků.

3 2
možnosti
Foto

I ode mě karma. pane Nigrine.

4 5
možnosti
Foto

A nebyl jste Vy v té partě, co historii měnila? A teď, když se to jiný snaží napravit, tak se Vám to nelíbí? Rv

5 1
možnosti
Foto

V jaké partě, pane Dvořáku, a který odsek historie máte prosím mysli?

1 3
možnosti
NM

...vážený i přes svůj věk se obávám čeho se ještě nedožiju při výkladu určitých událostí npř. od p.Klvani a když k tomu přidám výklad výuky našeho školství tak mé obavy jsou asi na místě...;-D

4 0
možnosti
Foto

No, historii vždy píší vítězové...

1 2
možnosti
Foto

U nás psali historii vítězové, to je komunisté do roku 1989. Dnes je doba, kdy opět historii píší historikové na základě zachovaných dokumentů z výpovědi žijích pamětníků a vydávají k tomu publikace, ve kterých vykreslují tehdejší dobu ve všech tehdejších podstatných rysech, bez použití šablon. To jsou věci, které spousta lidem nelíbí.

3 0
možnosti
Foto

Je to stejné po tisíciletí. To když Alexandr Veliký porazil Dariea u řeky Tigris, a zničil jeho vojska, zbytek donutil je k útěku. Oni utíkali pryř přes hlavní město a on postupoval za nimi. A když tam přijel, tak tehdejší místní mustafo-havlisté tvrdili, že si Baghdád osvobodili sami, že je už Darios pryč.

7 4
možnosti

Stalinista - historik...:-)

3 2
možnosti
VK

Já to sice nečetl pane Nigrin, ale jestli píšete o Zemanovým výrocích o Peroutkovi, tak souhlas.

2 1
možnosti
MR

Dnes je to ale o jiné době. Dnes už nám jak si nejsou zprostředkovávány informace podle určitého názoru, padá  odvěký model snahy jedné ideologie pro společnost.

V dnešní informační době jde o především probuzení vnitřních duševních procesů jež nás naučí umět pracovat s informacemi, jejich zákulisím a znalostmi z historie a rozpoznat určité manipulace.

Je to celkem drsný evoluční tah na člověka duševního :-). Zde ale nesmí nastat odvěký scénář, já mám pravdu a za tu se budu bít a musí ji mít i ostatní.

Dnes už nejsme my a oni ale já a ostatní ... . Pak budou tyto diskuze zbytečné.

3 0
možnosti
PD

Historie je jedna, křivili ji komunisté jak se jim hodilo - a ten vítr teď teprve fouká správným směrem.

10 10
možnosti
JV

J69i73ř57í 60V63a41c42a

10. 5. 2015 12:38

Tohle měli říct Havlisti už v listopadu 1989... nejspíš by nebyl.

6 2
možnosti
SN

:-)   Shrnul jste to perfektně !  Nezapomněl jste na nic a tak to má být! Už se těším na ty diskutéry z opačného břehu! Večer si po diskusi od Vás ani pes kůrku nevezme !   R^R^R^R^R^

14 10
možnosti
  • Počet článků 935
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1603x
jsem jednim z vas, narodil jsem se v domku na predmesti Plzne tady jsem i vyrustal a zazil dobu kdy jeste spolu sousede hovorili pres plutky, kdy sousedky se vzajemne zvaly na nedelni odpoledni babovku a bilou kavu. Zazil jsem dobu a lidi kteri mi ukazali co je to pracovitost,poctivost,rozvaha,odpovednost,vlastenectvi. Naucili mne mit rad lidi!

Seznam rubrik