Chceme šetřit? Legalizujme drogy!

Nechvalně proslulá prohibice alkoholu z dvacátých a třicátých let v Americe jen zesiluje hlasy mnohých ekonomů prosazujících legalizaci drog. Ušetříme tak až 46 miliard dolarů! A to není vše, milé drogy ještě zdaníme a to nám přinese do kapsy dalších 15 miliard! Přes čtyřicet let trvající válka proti drogám nás stála přece zbytečně moc a jediný její pozitivní efekt je nižší úroveň spotřeby. Ba naopak prohibice přináší jen samá negativa - vyšší míru násilí (vysoká cena dovádí závislé k prostituci a dalším zločinům), korupci apod. Milton Friedman na sklonku svého života dokonce říkal: „Legalizujte drogy a bude tu dvakrát míň věznic a vězňů.“

Hodně lidí ale smýšlí jinak. Ano, souhlasí s tím, že za pouhou držbu lehké drogy jako např. marihuana (nepostradatelná ingredience pro lahodné koláčky, návštěvě uděláte radost) je hloupé prosypat stovky tisíc – nákladný proces dokazování, soud, vazba apod., když vám pod prsty unikají skuteční lotři-dealeři. Méně už s tím, že člověk je racionální tvor, který dobře vyhodnocuje následky svého jednání (všimněme si, že většina kuřáků začala kouřit v teenagerovských letech, kdy cost and benefit analýza má své i racionální trhliny..  a šance, že začnete po dvacítce je minimální) a vůbec ne s tím, že prohibice zvyšuje násilí. Nejsou drogy samy o sobě příčinou násilí? Těžko si představit, že legální drogy z lidí udělají mírumilovné beránky-spotřebitele, nebo přetransformují drogové gangy do obchodních řetězců (čímž  by konkurovaly mnohým odvětvím: hit léta- vyjeď za kokainem kolem světa! aj.). Drogy by se staly značně trendovými a počet uživatelů významně narostl, což by s sebou neslo… přebytek spotřebitele! Už vidím marketingové slogany typu: „Ceníme si Vaší věrnosti – píchněte si navíc a dostanete dárkový vánoční balíček Koks-Kokain-Heroin zdarma!“ Černý trh by ani za podpůrců legalizace však nebyl vymeten. Některé drogy jako crack a PCP pro  svou nebezpečnost totiž nechtějí legalizovat. A pokud bychom legalizovali vše, jen abychom se zbavili toho zatraceného černého trhu, to bychom mohli rovnou legalizovat krádeže – ať se chudáci zlodějové nemusejí potajně vkrádat do našich bytů..

Zdaňme marihuanu, tzv. „daní z hříchu“ (vždyť to jde i bez vytvoření černého trhu – cigaretová daň tvoří v Evropě až 75% ceny), nezavírejme neškodné rastamany, „tvrdé“ drogy ponechejme černému trhu (a bankéřům ze City) a udržujme i za cenu těch 30 miliard společenskou normu, že posílat děti kupovat kokain místo zmrzliny nebude legální. Nikdo totiž neví, kam ony racionální, ekonomizující hypotézy povedou a případné náklady by mohly být v číslech sotva vyjádřitelné..

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Mráz | středa 9.11.2011 20:00 | karma článku: 10,27 | přečteno: 730x