Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KD

SecondWisdom

15. 7. 2009 15:06
Mno

No, zapomněl jste - nemalý - detail, že hmyz překonal obranu pouze v laboratorních podmínkách, nikoliv v reálném prostředí. Naopak se tím prokázalo, že překonat obranu je nečekaně složité, ale bohužel zároveň i to, že obranou proti jednomu toxinu vznikla i obrana proti druhému, protože hmyz se adaptoval na nečekaném místě a nečekaným způsobem, tedy GMO obrana není finální řešení, ale pouze dočasné. Což se dalo předpokládat.

0 0
možnosti
MS

Michal007

15. 7. 2009 8:28
Zřejmě i Akademie věd

by měla používat větu "Všem vyděšeným k smrti se upřimně omlouváme".

Jen formulace "nezjistila..." je seriózní, protože předem zjistit a vyloučit všechna rizika principiálně nelze v žádném oboru lidské činnosti. Lze je pouze omezit na rozumnou přijatelnou míru (přijatelné riziko). Možná Vás vyděsím ještě víc: Všechny bezpečnostní systémy se navrhují tak, že se plánuje počet mrtvých. Ale dostatečně malý.

V přístupu ke GM rostlinám vidím jedno riziko: Často se používá jeden druh. Pro případ jeho selhání by se hodila alternativa. Ale je to drahé, protože GM potraviny jsou podrobeny zdaleka nejdůkladnějším testům.

0 0
možnosti
M

Mmirekm

15. 7. 2009 12:10
Re: Zřejmě i Akademie věd

Já nejsem vyděšený ani trochu!

Jednak si o osudu a smrti myslím své-což je na delší rozpravu, jednak vím-že těch ,,nevhodných" látek máme v těle už dost a i tak lidstvo zatím přežívá a jednak se těmto potravinám můžeme vyhnout. I když naši výrobci ,,takticky" upozornění o GM potravinach dávají většinou na zadni stranu-co nejmenším písmem...

0 0
možnosti
TJ

bodlinka

15. 7. 2009 8:20
No

No, v začátku máte pravdu, jenže potom už ne. Geneticky modifikované rostliny nejsou totiž jedovaté.

Ty GMO rostlinky, které se používají pro komerční pěstování, jsou v podstatě dvojího druhu: první skupina jsou rostliny, do jejichž genetické výbavy byl vložen gen pro bakteriální 5- enolpyruvylšikimát-3-fosfát syntázu ((EPSP), což je enzym, který funguje v procesu syntézy aromatických aminokyselin. Rostliny, i vyšší rostliny, ho mají taky, ale trochu jinou verzi. No a velmi používaný herbicid glyfosát je inhibitorem rostlinné verze EPSP. Už vidíte, kam mířím? Takto upravené GMO rostliny jsou odolné proti herbicidům s glyfosátem, tedy proti roundupu a podobným. Pro živočichy jsou aromatické kyseliny esenciální, musí je příjímat s potravou, jelikož EPSP a ostatní enzymy v dráze syntézy prostě nemají.

0 0
možnosti
JC

Jarcho

15. 7. 2009 7:53
Pěkně jste to napsal.

A ty poštolky mne dostaly ;-).

0 0
možnosti
  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2632x
Jsem pravicově zaměřený chovatel zvířat. Zajímající se o vše kolem nás.