Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Stará kára

15. 5. 2012 14:42
Heleďte,

jaký "„svůj“ díl viny na likvidaci romského obyvatelstva v Čechách"  mají české elity? Můžete to ozřejmit, vysvětlit?

2 0
možnosti
MK

mikonako

15. 5. 2012 18:10
Re: Heleďte,

Jistěže mohu, ale to byste musel být na jiné úrovni. Pak byste zřejmě nic nepotřeboval vysvětlit...

0 0
možnosti
JV

jafava

15. 5. 2012 12:50
Je s podivem, že za české Cikány tam byl vidět jen pan

Růžička, jehož rodina byla za války téměř úplně vyvražděna; bylo tam i mnoho různých politiků a veřejných činitelů, ale Romů nepatrně, snad jen přehršel. Očekávala bych, že se jich na pietním místě sejdou tisíce a uspořádají tryznu po svém. Ale asi si dokáží pouze stěžovat a stěžovat.

Vepřín byl údajně na místě letského tábora postaven již v roce 1970, tedy za vlády komunistické strany, a pravděpodobně byl v dalších letech dobře udržován a rozšiřován, jak bylo tehdy zvykem, byl to velkokapacitní vepřín, který byl značně ziskový. V té době se nikdo z dnešních kritiků - tehdy ještě Cikánů, dnes Romů, neozval, ač komunisté si na památníky obětí nacistů potrpěli a budovali je s velkou pompou a za někdy nehorázných nákladů.

Jenže se asi nikdo z Cikánů tenkrát o takové věci příliš nezajímal, možná jen pan Růžička a toho nikdo "neslyšel". Kdyby se nezačal o osud českých Cikánů za války zajímat po roce 1989 prezident Havel, možná by Romové o nedávných osudech českých Cikánů nic nevěděli.

2 0
možnosti
MK

mikonako

15. 5. 2012 14:17
Re: Je s podivem, že za české Cikány tam byl vidět jen pan

Ano nevěděli by a mnozí dodnes nevědí i z důvodu ne přílišné medializace. V sedmdesátých letech jsem se narodil, takže o existenci vepřína jsem nemohl vědět. Pietní akty v Letech probíhali bez účasti médií a ne vždy se podaří zachytiti strohou zprávu...Dnes však budeme šířit mezi Romy informace o existenci tohoto památníku a věřím, že do budoucna tam ta tisícovka bude...I proto je dobré, když politici projeví soucit...To přiláká i média...

0 0
možnosti
IB

isabell

15. 5. 2012 12:08
...

Na veřejnoprávní TV reportáž z piety byla, to je televize, kde by se tyto zprávy objevit měly a také tam byly, proč chcete, aby něco takového vysílala nějaká soukromá tv opravdu nechápu.

Také bylo vidět, jak málo záleží cikánům na předcích- bylo jich tam pět a půl, tak nevím, proč se obouváte do knížete (v blogu to máte samozřejmě špatně vyskloněno a celkově opět čeština zaplakala), nebo premiéra- holt měli moc práce a proto vyslali své zástupce.

A už mnoho let měli cikáni, jako komunita, možnost udělat mezi sebou fin. sbírku a vepřín vykoupit- nikdy se ale nezmohli na víc, než na nadávání majoritě, státu, politikům.... ostatně to jste předvedl i vy... tudíž asi si nic jiného nezaslouží, než opomíjení :-P

2 0
možnosti
AK1

Abadi Kwame 16

15. 5. 2012 12:05
Prasečák

Já myslím, že ten prasečák je tam velice příhodně :) Kromě toho nemyslím, že je vhodné připomínat smrt cikánů za druhé světové války, když současní cikáni terorizují Čechy a 98 procent z nás je nenávidí...

3 0
možnosti
  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2277x
Jsem občan, kterému není lhostejný současný stav.

Seznam rubrik