O neoslavované svobodě a demokracii

Svoboda a demokracie v České republice již před lety dosáhly své pomyslné plnoletosti. Doba dospívání je tedy za námi. S postupujícími lety tak pomalu, ale jistě přichází období dospělosti, které s sebou přináší stále větší míru zodpovědnosti. Vedle zodpovědnosti a starostí, které s vyšším věkem přicházejí je však třeba nezapomenout na oslavu. Dnes budeme slavit již 22 let staronově nabyté svobody a demokracie.

Důležitost řádně oslavit demokracii si uvědomoval již Karel Čapek v roce 1925, kdy ve svém pojednání o duchu demokracie napsal:

„Narození člověka jest den slavný a památný, jejž se sluší poctít svátečním a mystickým způsobem. Pohlavní dospělost je veliká a radostná událost, v níž se oslavuje zdatnost nového pokolení obřízkou, hrami, biřmováním a jinými velkými obřady. Sňatek je pak osudný krok do života, což nutno vyjádřiti významným a rituálním tajemným důrazem. Konečně smrt člověka je poslední příležitost, aby byl nebožtík oslaven a poctěn křikem, muzikou a slavnou hostinou. Tak je celý život člověka jaksi vyvýšen na velkých, mocně oslavených událostech, čímž se vyslovuje fakt, že lidský život je vznešený a posvátný. Je jakýsi nepsaný zákon, podle něhož si demokracie nepotrpí na pompu a obřady…“

„…Demokracie bude navěky zajištěna, stane-li se velkým národním obyčejem. Což nepůjde bez symbolů a skutečných svátků a skutečné pospolité radosti.“

Přál bych si stejně jako Karel Čapek, aby demokracie a svoboda byly v České republice navěky zajištěny. Proto je zde třeba demokracii pevně ukotvit. Demokracii musíme zakotvit v symbolech, obyčejích, národních svátcích a všeobecně sdílené radosti z ní. Stejně jako je vznešený a posvátný lidský život je ušlechtilá a nedotknutelná demokracie. Neboť dnes si již bez svobody a demokracie svůj život umíme stěží představit. Slova Karla Čapka napsána před více než 85 lety tak právě dnes platí více než kdy jindy.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Jeník | čtvrtek 17.11.2011 10:34 | karma článku: 6,02 | přečteno: 602x