Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jádro rozděluje Evropu

Nedávno jsem psal článek o polském předsednictví EU. Zmínil jsem zde energetickou bezpečnost jako jednu z priorit polského předsednictví. Zajištění energetické bezpečnosti je skutečnost, na které se shodnou všechny státy EU. Problém vzniká v případě jejího zabezpečení. Zde se představy evropských států rozcházejí. Německo ohlašuje ústup od jádra, zatímco Polsko si nedokáže představit energetickou bezpečnost bez jádra.

Jaderná energie se tak po 25 letech relativního klidu stává v Evropě po fukušimské katastrofě velkým tématem. Jaderná havárie, která se v březnu 2011 odehrála v Japonsku, zcela změnila uvažování v Evropě. Některé evropské státy bezprostředně po havárii vystoupily proti jádru velmi emotivně. Německo v čele s Angelou Merkel oznámilo, že uzavře všechny reaktory postavené před rokem 1980. K Německu se v kritice jádra připojuje Švýcarsko. Vzniká však i poměrně silná skupina evropských států vystupujících za zachování jádra. Vedle již zmíněného Polska do této skupiny patří Francie či ČR. Japonská jaderná katastrofa tak již od jara tohoto roku rozděluje EU.

Je přirozené, že bezprostředně po katastrofě se dostaví strach o bezpečnost. Z tohoto důvodu Evropská rada přistoupila k provedení tzv. zátěžových testů. Jedná se o sérii testů, které mají otestovat rezervy evropských jaderných elektráren. Neočekává se, že u zemí, které se jaderné bezpečnosti věnují, přinesou testy nějaké překvapení. Jistou míru nebezpečí lze očekávat při vyhodnocení a interpretaci výsledků těchto testů. Výsledky bude třeba posuzovat zejména po technické stránce. Bude důležité nepodlehnout tlaku nejrůznějších nátlakových skupin a zabránit zneužití a dezinterpretaci těchto výsledků. Jaderná energetika totiž není tématem politicky neutrálním.

O jaderné energetice jako takové však nelze uvažovat pouze v hranicích ČR, ale v kontextu celé EU. Je třeba hledat kompromis napříč jednotlivými státy EU a do budoucna se zdržet razantních a emotivních reakcí.  Jaderná energie je strategickým tématem a bylo by nebezpečné, kdyby si v této oblasti každý stát dělal, co chce.  Energetika by měla být především postavena na diverzifikace jednotlivých zdrojů. Obnovitelné zdroje energie v kombinaci s využitím jaderné energie takový mix představují.

 

Autor: Miroslav Jeník | pondělí 5.9.2011 14:37 | karma článku: 10,38 | přečteno: 910x
  • Další články autora

Miroslav Jeník

Perné léto evropských lídrů bojujících s nezaměstnaností

Dosud nejednotný postup v boji s nezaměstnaností mladých lidí se v uplynulých týdnech pokusila EU změnit. Prvním na pořadu bylo setkání evropských lídrů v Bruselu, které se zabývalo rozpočtem EU a finanční pomocí pro boj s nezaměstnaností mladých lidí. Poté na pozvání Angely Merkelové zavítali evropští lídři do Berlína, na konferenci věnující se výhradně nezaměstnanosti mladých.

2.8.2013 v 8:44 | Karma: 6,23 | Přečteno: 192x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Jeník

Lidé nad padesát let jsou pro své zaměstnavatele přínosem

Při pohledu na statistiky nezaměstnanosti mě v první řadě znepokojuje pohled na rostoucí míru nezaměstnanosti mladých lidí. Ti jsou naší budoucností, ale jejich perspektiva bez pracovního uplatnění není nijak růžová. Je tak zcela přirozené, že pozornost Evropy se nyní soustředí právě na tuto skupinu nezaměstnaných. V tabulkách se statistikami ale oči sklouznou ještě k jiné věkové kategorii, a to k osobám starším 50 let.

24.7.2013 v 16:19 | Karma: 18,81 | Přečteno: 771x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Jeník

Zabraňme vzniku ztracené a frustrované generace

Vysoká míra nezaměstnanosti již nějaký čas trápí Českou republiku. V důsledku krize a celkového hospodářského útlumu není v ČR dostatek pracovních míst. O jedno pracovní místo se uchází až 30 nezaměstnaných. A jednou z nejvíce postižených skupin, která trpí důsledky krize, jsou pak mladí lidé.

27.5.2013 v 13:52 | Karma: 16,78 | Přečteno: 1222x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Jeník

Českého podnikatelského ducha probudíme v inkubátoru

Ministryně práce a sociálních věcí Müllerová představila svůj plán v boji s nezaměstnaností. Jeho součástí má být mimo jiné až osmdesátitisícová injekce začínajícím podnikatelům. Určitě podstatná část z těchto sedmi miliard korun, které má ministerstvo na boj s nezaměstnaností k dispozici, lze podle mého názoru využít smysluplněji – například jejich nasměrováním do činnosti a podpory tzv. podnikatelských inkubátorů.

16.5.2013 v 11:33 | Karma: 8,63 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Jeník

Dle MPSV spasí nezaměstnané agentury práce

O politiku zaměstnanosti se na MPSV dlouhodobě nikdo nezajímal, ležela ladem a stranou zájmu. Minulé vedení mělo plné ruce práce s IT zakázkami a to současné pak s hašením tohoto problému. Růstem nezaměstnanosti a nebezpečím z toho plynoucího se MPSV bohužel nezabývalo.

6.5.2013 v 15:17 | Karma: 17,52 | Přečteno: 787x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 806x
Ekonom a politik

Seznam rubrik