Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J78a81n 42R70á15ž

1. 4. 2013 19:11

Dřív nikdy ani nenapadlo nějakému panovníkovi aby dával svým chudým peníze jen tak, třeba za ležení na gauči u televize nebo na posedávání u hráčích automatů Proto nechal stavět "hladové zdi" tedy organizoval veřejně prospěšné práce,a kdo  pracoval dostal odměnu, kdo ne měl pochopitelně hlad! Čili byla to středověká podoba sociálních dávek, ale na rozdíl od dneška si je příjemce musel zasloužit. Když se o něco podobného  pokusila vláda v loni a řekla: dostaneš dávku jen když se budeš podílet na veřejně prospěšných pracích, tak to soud prohlásil za nucené práce. Takže u nás stačí se prohlásit za sociálně potřebného, a o živobytí je postaráno bez práce.

Jedno heslo Gottwaldova režimu se mi líbí a bylo by dobré je uvést v život:

"Bez práce nejsou koláče" a jeho drsnější varianta: Kdo nepracuje ať nejí!

Věřím,že při jeho aplikaci by se počet příjemců dávek razantně snížil.

P.S. Ale aby tento program mohl fungovat,  musel by se týkat i protěžovaného etnika a nebrat ohled co na to říkají bruselští protektoři'

1 0
možnosti
Foto

Nesouhlasím s příčinami krize, které uvádějí ostatní diskutující. Podle mě jsou příčinou dnešní euroamerické ekonomické krize dva základní problémy:

1) Příliš veliká akumulace kapitálu, která je bohužel důsledkem soukromého vlastnictví a volného trhu.

2) Zvyšující se míra automatizace produkce, která téměř nevyžaduje lidskou obsluhu.

Vše ostatní jsou jen drobné potíže ve srovnání s těmito dvěma základními problémy. Ať už jsou to levné peníze FEDu, nebo korupce a politika.

Jako jediné řešení evropské ekonomické dluhové krize vidím tištění peněz následované zrušením EMU. Byl to drahý experiment pánů z Bruselu, tak ať si to jejich voliči (zejména Němci a Francouzi) zaplatí.

3 0
možnosti
PK

No nevím, jestli ty problémy výrazněji ovlivníte zrušením měnové unie. Pokud by existoval přibližně stejný fiskální režim a bariéry proti zadlužování, tak by k současnému stavu nemuselo v takové míře dojít. Sledovaly se i jiné než ekonomické pohledy - Řecko, Kypr. Nemůže být vše v Unii ziskové, to Němci ví. Kdyby se třeba Italové po ... tak Sicílie bude vždy ztrátová. Určité výsledky mají třeba v Puglii, ale někde to prostě nejde. To mají Sicílii prodat Arabům nebo Číňanům? A tak musí uvažovat i Evropa, v USA jsou také obrovské rozdíly a pamatuji, že i bohatá Kalifornie stála před bankrotem.

Stav v rozdělení bohatství ruinuje nejvíce Evropu a USA - souhlas. Ale Asiaté na rozdíl od minulosti umí téměř vše vyrobit levněji a při láci dopravy ve velkých kvantech nemáte moc šancí. A až více vyzkoumají, to bude ještě větší průšvih.

0 1
možnosti
Foto

Tato krize je způsobena tvorbou nekrytých inflačních peněz a nízkých úroků.  Reálné bohatství je založeno na úsporách, ne na vytváření fiat peněz.  Je to trochu složitější, protože do toho vstupují státní loupeže v podobě daní, ale takhle to prostě vést, jak se to dnes vede,  nejde.

Zajímejte se o Bitcoin.  To je cesta jak utéci centrálním bankám.

0 3
možnosti
Foto

Čím by jako ty peníze měly být kryty? Zlatem? Nezaspal jste dobu.

2 1
možnosti
PK

V současném globálním kapitalismu se hraje pouze na kapitálovou efektivnost, ale mimoekonomické dopady jsou v podstatě kapitálu šuma fuk. A navíc prosadím si co nejmenší daně, to není problém - ovládnu-li politickou moc, buď doma nebo "založím" ty různé Kypry. Otevřu ekonomiku a dovezu černé, Araby, Ukrajince a dál snížím náklady. Nebo tu výrobu převedu rovnou "na východ". A ty si státe poraď - daně zvyšuj jenom nepřímé a poraď si s velkou nezaměstnaností. Stejně se ti ve státním hodně odkloní, dost outsourcingů je drahých (kamartáčofty) nebo úplně zbytečných, zkrátka - státe - se snaž. Rezervy máš v šedé ekonomice, neříkej že živnostníci nepodvádějí. 

Bohužel bez globálnějších zásahů není jakékoli řešení, byť menšího významu, reálné.

2 4
možnosti
Foto

Tragédie dnešního světa je právě v silových zásazích do ekonomik a globální zásahy by zplodily globální katastrofu.

0 2
možnosti
VH

Aha - a jakpak panovník platil ony stavitele hladových zdí. Ze svého (a v té době tedy státního)!!!   Z čeho podle vás má platit hladovou zeď stát?  Z půjčky?

   Vtip je totiž v tom, že "stát" umí rozhýbat ekonomiku jediným způsobem: pumpováním peněz (buď na dluh, nebo silně inflačních).  Čert vyháněn seperďáblem!

2 1
možnosti
Foto

Přesně tak.  Krizi  nejde napravovat metodami, které ji způsobily.

1 2
možnosti
Foto

Máte brýle nakřivo, pane Jaroši, ale to nevadí. Důležité je, že se zajímáte o palčivé ekonomické stránky světa a snažíte se najít řešení. Myslím, že zakládání státních podniků by tímto řešením mohlo být, zatím to však z ideologických důvodů není možné - stát by tím vzal prostor podnikatelům, bankéřům a parazitům.

2 3
možnosti
VH

Aha. Kdyby bylo ideologicky možné založit státní podnik - jakou výrobu byste doporučil? (A můžete uvést, proč se takové výroby ještě nechytil žádný soukromník?)

3 2
možnosti
PK

P15a18v71e78l 25K41u48r51a30l

31. 3. 2013 15:23

Kámen úrazu je v tom že na to aby ste dnes efektivně mohl stavět hladovou zeď musíte si nakoupit třeba jenom benzín aby vám lidi k té zdi dojeli... a to jsou prostředky které prostě ze státu zmizí do rukou rusů ať chcete nebo ne.

A pokud stát založí "výrobní podnik" no prosím... CO bude vyrábět a komu to prodá aby to alespoň pokrylo náklady na výrobu, organizaci a spotřebu těch co tam budou pracovat...

S tím jaké ohromné nadbytky v produkci dnes planeta má těžko něco takového najdete...

Výsledek takové činnost může být dokonce to že investujete ohromné množství prostředků a jediné co tím získáte budou vyšší náklady na údržbu toho co jste postavil.

Abych vám dal příklad z mého města- postavilo se tu hromada silnic v "průmyslové zóně" v které stojí jedna dotovaná sluneční elektrárna... silnice se rozpadají, nikdo je nepoužívá... a jsou 2 možnosti... buď je zanechat osudu a nebo za draho opravovat... ale to znamená že peníze prostě krvácejí pryč bez jakéhokoli pozitivního efektu.

0 1
možnosti
PK

P64a47v78e17l 18K45u18r76a50l

31. 3. 2013 15:27

No a motivovat k investicím "správným směrem"... nikdo neví co je ten "správný směr"... a v posledních 30-40 letech jde sborově 95 procent investic na obou stranách železné opony označit jako investici špatným směrem.´

Výsledkem je ohromná snaha investovat metodou pokus omyl, kde omyly značně převažují.

0 3
možnosti