Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J59a47n 98R22á27ž

21. 3. 2013 17:32

Není to tak dávno, když s velkou slávou zanikla Rada Vzájemné Hospodářské Pomoci (RVHP) jejíž vynucené členství se nám nelíbilo. Ta fungovala pod tvrdým diktátem Moskvy a přesto se v Moskvě nenašel šílenec, který by chtěl zavést v tomto spolku jednotnou měnu, protože si uvědomoval,že společná měna v rozdílně fungujících ekonomikách je ekonomický i politický nesmysl.. Pro mezinárodní platby byla v RVHP ustanovena virtuální měna "Volně směnitelný rubl",takže každá členská země si ponechala svoji měnu a Společná banka v Moskvě stanovovala kurzy národních měn k virtuálnímu rublu. Moskvou nastavené kurzy sice znevýhodňovaly vyspělé země, zejména NDR a ČSSR,ale princip špatný nebyl.

Kdyby  v  EU měly členské státy své národní měny a pro mezinárodní platby ponechala EU  svou původní virtuální měnu ECU (European Currency Unit), tak by podobně problémy v jakých se bezvýchodně potácí eurozóna v současnosti vůbec nevznikaly. Jak by finanční problém nějaký stát avizoval, změnil by se kurz a platební problém jedné země by nemohl infikovat jiné země. Postižená země by svůj problém řešila měnovou reformou nebo inflací, tedy standardními, mnohokráte v krizích osvědčenými metodami.

Takhle je jen otázkou času, kdy němečtí politikové zjistí, že zaměstnanecké penzijní fondy a investiční fondy německých bank se zcela  zbavily toxických "jižních" aktiv a pošlou elegantně eurozónu do kopru. Pak nastane vhodný čas pro silné investory, kteří budou výhodně kupovat aktiva bankrotujících států a poměr sil v Evropě dostane jak v politické i ekonomické oblasti naplánovanou podobu. Nikdo nebude mít reálnou sílu tomu zabránit.

1 0
možnosti
JH

J43a13n 64H37l58e32d12í70k

21. 3. 2013 15:40

vyzýváte k debatě??  asi moc ne, když neposkytujete prostor ""odborníkům"" na kecy. Evropská unie se začíná bortit, rozdíly mezi 27 státy se prohlubují, možná zůstane snaha pro mírová řešení narůstajících problémů, imigranti, islám, cigáni, útěk lidí z východu na západ, bez kvalifikace a talentu na pracovitost bez podrazů. A co ze státy, neschopnými rozumět moderním technologiím, kteří uvykají zlozvyku žebrat a vždy to dostanou ?

0 0
možnosti