Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zajímavé nabídky na letní cestování vlakem nejen od Českých drah

V poslední době se objevilo několik různých nabídek, o kterých by byla škoda se nezmínit. Tento článek vám vybrané představí.

Začněme u nás, v České republice. Je až s podivem, že se doposud neobjevila tisková zpráva a na webu Českých drah rovněž zatím není vypsána nabídka nové jízdenky. O co jde? Tak jako bylo možné zakoupit jízdenku na cestu vlakem za zvýhodněnou cenu v supermarketech Lidl, nyní si můžete pořídit speciální zvýhodněnou jízdenku v prodejnách Globus. Podmínkou však je předtím nakoupit za minimálně 300,-Kč. Což ale určitě nebude problém. Poté již můžete jít k informačnímu centru, kde po předložení vaší účtenky můžete zakoupit jednu nebo dvě poukázky. Jedna stojí 250,-Kč. Tyto poukázky pak následně vyměníte za jízdenku. Odkud pojedete a kam, je na vás. Podstatnou výhodou této nabídky je to, že získáte zpáteční jízdenku z bodu A do bodu B a zpět. A oproti běžným zpátečním jízdenkám bude tato jízdenka platit 7 dnů. Tyto poukázky budou prodávány nejpozději do 31. července nebo do vyprodání zásob.

Další zajímavou nabídkou je tzv. Jubilejní pas od Německých drah! Jde o jízdenku platnou po celém Německu. Tato jízdenka je nabízena v souvislosti s výročím 175 let prvního vlaku v Německu.

Nabízena je ve dvou variantách. S tou první můžete cestovat po Německu 7 dnů a 7 hodin, neboli přesně 175 hodin. Cena je samozřejmě nastavena stylově. Za 175 hodin jízdy zaplatíte 175 euro (přibližně 4500 korun). Pokud jste ale mladší 27 let, máte nárok na 17,5% slevu, jízdenka vás tedy bude stát jen 145 eur (zhruba 3750 korun). Druhá varianta tohoto „pasu“ platí jeden měsíc. Za tuto variantu je třeba zaplatit 299 euro. Mládež má i v tomto případě nárok na slevu, cena pak činí 246 euro.

Ačkoliv je jízdenka Jubiläum-Pass určitě zajímavá, je třeba dodat, že platí pouze ve druhé třídě. V případě použití vlaku ICE–Sprinter je třeba počítat s příplatkem 11 euro. Ve vlacích ICE nikoliv! V případě nočních vlaků taktéž. Předprodej těchto jízdenek byl zahájen již 17. května, platnost těchto jízdenek je od 13. června. Jejich platnost pak skončí 31. srpna. Po tomto datu však jízdenku určitě nevyhazujte! 7. prosince bude platit jak týdenní, tak i měsíční varianta. Příjemným bonusem je možnost navštívit bezplatně muzeum DB v Norimberku. Jubilejní pasy je možno objednat samozřejmě na internetu.

Na letní cestování po Rakousku pro mladé je určena nabídka Sommerticket od ÖBB.

Tento rok platí od 3. 7. do 12. 9. 2010. Pro jeho zakoupení ale musíte mít In-kartu Českých drah. Lístek stojí 39 eur (do 19 roků), resp. 69 eur (do 26 roků). O víkendu můžete jezdit celý den, v pracovní dny až od osmi hodin ráno půlnoci, pokud však pojedete nočním vlakem, stačí vyhledat průvodčího a on vám potvrdí, že jste do vlaku nastoupili před půlnocí. Pak už můžete jet i po půlnoci ;-) Jízdenka platí pouze v druhé třídě. Při kontrole jízdenky je třeba předložit ještě vaši In-kartu. Kromě pravidelných vlaků platí jízdenka i v autobusových spojích InterCityBus, které jezdí mezi Grazem a Klagenfurtem, stejně tak u dopravců Raaberbahn/GySEV na území Rakouska. Jízdenka se vyplatí i tehdy, kdy Rakouskem budete jen projíždět, ušetříte totiž na mezinárodním tarifu. Pak už stačí podniknout jen nějaký výlet a náklady se vrátí. Nabízí se možnost cestovat z východního Rakouska až k hranicím s Německem. Můžete jet rovněž RailJetem nebo ICE, to vše bez příplatku. Noční vlaky jsou poměrně pohodlné i na spaní.

Další zajímavou nabídkou je víkendová jízdenka polských drah PKP Intercity (nikoliv Przewozy Regionalne). Za 65 zł si můžete v Polsku zakoupit jízdenku Bilet Podróżnika, která platí od pátku od 19 hodin až do šesti hodin v pondělí. Pokud je víkend prodloužen o svátek, počítá se jako den navíc a lístek pak platí 3 celé dny. Tato jízdenka se musí následně vyplnit, tj. napsat osobní identfikační údaje. Platí však pouze ve vlacích kategorie TLK, v druhé třídě. Spojů kategorie TLK jezdí po celém Polsku poměrně dost. Samozřejmě je třeba počítat s tím, že se budete muset přesunout nejprve do Polska. Nejbližší stanice, kam vlaky TLK jezdí, jsou: Wroclaw, Opole, Bielsko Biała a Szklarska Poręba. Do Bialska se lze snadno dostat autobusem z Cieszyna. Z Bialska pak jezdí noční vlaky do Varšavy, Toruně atd. Plán sítě vlaků TLK a další informace (v polštině) naleznete na www.tlk.pl.

Tolik tedy vybrané nabídky nejen Českých drah. Doufám, že vás některá z nich inspiruje k cestě vlakem. -mir-

Autor: Miroslav Hruška | pátek 18.6.2010 9:00 | karma článku: 10,95 | přečteno: 1846x
  • Další články autora

Miroslav Hruška

Jedna jízdenka vládne všem

Jedna jízdenka vládne všem, jedna jim všem káže, jedna všechny přiveze, dopravce prováže. Ale jak ji získat?

10.3.2023 v 14:56 | Karma: 8,06 | Přečteno: 440x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Hruška

Jak si zpřehlednit prohlížeč?

Taky máte potřebu mít v prohlížeči otevřeno mnoho stránek, přesněji v terminologii prohlížečů panelů (a ne jen vše mít v záložkách)? Já už teď tolik ne, dříve během studia na vysoké jsem tu tendenci měl.

26.10.2020 v 9:06 | Karma: 10,99 | Přečteno: 812x | Diskuse| Věda

Miroslav Hruška

Ze života Jana Marka - pohled člověka se zdravotním postižením na situaci nejen v dopravě

Každý běžný den cestuje veřejnou dopravou mnoho lidí, včetně těch se zdravotním postižením. Každý z nich vnímá při cestování různé problémy, které nám nemusí být zcela zřejmé. O nich jsem v polovině února hovořil s Janem Markem.

22.3.2020 v 20:03 | Karma: 7,64 | Přečteno: 562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Hruška

Sáňkování ve švýcarském stylu

Tahle zima radovánkám na sněhu příliš nepřeje. I když v noci z 11. na 12. února přes noc napadl sníh a Brno se pokrylo aspoň na chvíli do zimního kabátku, bylo to málo. Zvu Vás na sáňkářský výlet do Švýcarska (a na závěr na pivo).

25.2.2020 v 7:46 | Karma: 9,57 | Přečteno: 460x | Diskuse| Cestování

Miroslav Hruška

Nočním vlakem napříč Polskem - aktualizovaný průvodce pro rok 2020

V lednu 2019 jsem na svém blogu poprvé publikoval podrobného průvodce cestováním nočními vlaky v Polsku. Jako každý rok však dochází k úpravám, proto v následujícím článku zhodnotím aktuální situaci.

3.2.2020 v 12:04 | Karma: 16,52 | Přečteno: 1339x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Izrael v části jižní Gazy každý den na 11 hodin pozastaví vojenské operace

16. června 2024  7:38

Izraelská armáda v části jižního Pásma Gazy každý den na 11 hodin pozastaví vojenské operace, aby...

Střelec na předměstí Detroitu zranil devět lidí, poté spáchal sebevraždu

16. června 2024  7:11,  aktualizováno  7:21

Devět lidí, včetně nejméně dvou dětí, utrpělo zranění při střelbě na předměstí Detroitu Rochester...

Velké požáry ve středních Čechách: vzplála výroba pyrotechniky a sklad

14. června 2024  15:28,  aktualizováno  16.6 5:41

Středočeští hasiči zasahují u dvou velkých požárů. V obci Praskolesy poblíž Hořovic na Berounsku...

Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu

16. června 2024

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1968x
Věnuji se esperantu, železnici a veřejné dopravě. V lednu 2016 jsem úspěšně ukončil magisterský obor na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity. Rád cestuji, zejména do Polska, kde jsem navštívil např. Varšavu, Malbork a Osvětim. Můžete také navštívit můj miniblog na Twitteru Příležitostně píšu články na server ŽelPage, přehled článků zde. Aktuálně pracuji pro České dráhy. Pravidelně taktéž přispívám na esperantskou Wikipedii. Od září 2014 jsem členem základního článku Hnutí Brontosaurus Zeměchvály, od ledna 2016 pak radním tohoto článku. Od července 2017 do října 2018 jsem spravoval stránku Esperanto.cz na Facebooku. V květnu 2020 jsem spustil novou stránku o Lesnickém Slavínu, oblasti nedaleko Brna. Tento web dnes nabízí tipy na výlety, fotografie a cesty pro každého. Přeložen je i do esperanta. Moje vizitka: http://about.me/miroslavhruska.