Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z Brna na kole za "lelky" a zpět...

Ano, bude to znít trochu divně, ale nedaleko Brna je místo, kde můžete chytat lelky... Naším cílem bude, jak asi tušíte Lelkovadlo. Já jsem na Lelkovadlo vyrazil na kole ze sídliště Lesná přes Vranov. Do Vranova je to sice převýšení poměrně náročné, ale odměnou nám bude sjezd od Lelkovadla.

Výchozí bod: smyčka autobusů Haškova.

Trasa je vhodná pro majitele trekových kol.

U smyčky začíná lyžařská trasa z Lesné do Vranova. My ji využijeme jen při jízdě do Soběšic. Dáme se tedy po žlutobílé značce na sever. Té se držte až do místa, kdy vyjedete z lesa na pole a značka odbočuje doleva. Vy ale pokračujte k silnici k zastávce autobusu Panská lícha (asi 150 m) a od této zastávky se dejte doleva po cestě mezi zahrádkami až narazíte na křižovatku, kde odbočíte doprava do mírného kopce. Krátké stoupání a za chvíli už jste u rodinných domků a zprava uvidíte žlutou turistickou trasu. Dojeďte teď na hlavní silnici, kde jezdí autobus č. 43 a pokračujte až ke smyčce autobusů v Soběšicích.

Doporučený průjezd Soběšicemi

Do Útěchova se dá ze Soběšic dojet po lesních cestách, ty však cestu mírně prodlužují. Volba je na vás. Já jsem se rozhodl do Útěchova jet po silnici. Je pravdou, že kopec od zastávky U buku do Útěchova dá opravdu zabrat, ale ve výsledku jsem byl v Útěchově určitě rychleji než pokud bych jel lesem.

Z Útěchova se dá do Vranova pokračovat po zelené značce, já jsem se však rozhodl pokračovat po silnici a asi 700 metrů před zastávkou Vranov, hřbitov teprve odbočit na zelenou značku. V místě, kdy jsem se rozhodl "změnit terén" a odbočit na lesní cestu vedoucí vlevo podél silnice, začíná i lesní cesta Babidolská.

Podle mého názoru je lepší dojet závěrečný úsek po zelené značce do Vranova než po silnici. Zelená značka vás totiž přivede k Paulánskému klášteru ve Vranově, který stojí za návštěvu.

Pak sjeďte na hlavní silnici a pokračujte k zastávce autobusů Vranov, křižovatka, kde odbočte doprava a uvidíte rozcestník.

Naším cílem je Lelkovadlo, to však není vedeno jako rozcestí v rámci turistických tras, proto se nedivte, že na rozcestníku o něm není zmínka. Nejbližším cílem je rozcestí U Jelínka. Chvíli trasa vede po silnici, ale brzy z ní odbočuje.

Na rozcestí U Jelínka jsou to 2 kilometry.

Ani zde není zmínka o Lelkovadlu, sledujte tedy nadále červenou trasu a za chvíli jste u lelkovadla. Přečtěte si návod na použití lelkovadla, chyťte lelky... :-) Cíl našeho výletu je dosažen.

Kudy dál? Možností je více, já jsem pokračoval po pivní stezce Petra Bezruče. Čeká nás příjemný sjezd do Lelekovic, ale dávejte pozor, nedávno zde probíhala těžba dřeva, takže doporučuji se moc nehnat, protože dřevo ještě není "sklizeno "a může se stát, že zde budou lesníci.

Z Lelekovic už je cesta do Brna jasná. Stačí se držet pivní stezky Petra Bezruče, která vás zavede Údolím Ponávky až do Mokré Hory.

Zde náš výlet končí. Já jsem pokračoval po osvědčené trase kolem Lachemy a Zamilovaného hájku do Králova Pole a pak přes chatovou oblast Sadovou na Lesnou.

Výsledek? Najeto skoro 30 km a trvalo i s krátkými zastaveními 1 hodinu a 45 minut. Krátký, ani ne příliš náročný výlet (pokud máte problém s kopcem do Vranova, využijte autobusu do Útěchova, kopec do Vranova se dá z Útěchova zvládnout) a přesto zajímavý a nabízející i možnosti na další výlety (například z rozcestí U Jelínka lze pokračovat po zelené trase do Svinošic a do Černé Hory). -mir-

Autor: Miroslav Hruška | čtvrtek 24.5.2012 23:30 | karma článku: 8,31 | přečteno: 1157x
  • Další články autora

Miroslav Hruška

Jedna jízdenka vládne všem

Jedna jízdenka vládne všem, jedna jim všem káže, jedna všechny přiveze, dopravce prováže. Ale jak ji získat?

10.3.2023 v 14:56 | Karma: 8,06 | Přečteno: 431x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Hruška

Jak si zpřehlednit prohlížeč?

Taky máte potřebu mít v prohlížeči otevřeno mnoho stránek, přesněji v terminologii prohlížečů panelů (a ne jen vše mít v záložkách)? Já už teď tolik ne, dříve během studia na vysoké jsem tu tendenci měl.

26.10.2020 v 9:06 | Karma: 10,99 | Přečteno: 811x | Diskuse| Věda

Miroslav Hruška

Ze života Jana Marka - pohled člověka se zdravotním postižením na situaci nejen v dopravě

Každý běžný den cestuje veřejnou dopravou mnoho lidí, včetně těch se zdravotním postižením. Každý z nich vnímá při cestování různé problémy, které nám nemusí být zcela zřejmé. O nich jsem v polovině února hovořil s Janem Markem.

22.3.2020 v 20:03 | Karma: 7,64 | Přečteno: 562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Hruška

Sáňkování ve švýcarském stylu

Tahle zima radovánkám na sněhu příliš nepřeje. I když v noci z 11. na 12. února přes noc napadl sníh a Brno se pokrylo aspoň na chvíli do zimního kabátku, bylo to málo. Zvu Vás na sáňkářský výlet do Švýcarska (a na závěr na pivo).

25.2.2020 v 7:46 | Karma: 9,57 | Přečteno: 459x | Diskuse| Cestování

Miroslav Hruška

Nočním vlakem napříč Polskem - aktualizovaný průvodce pro rok 2020

V lednu 2019 jsem na svém blogu poprvé publikoval podrobného průvodce cestováním nočními vlaky v Polsku. Jako každý rok však dochází k úpravám, proto v následujícím článku zhodnotím aktuální situaci.

3.2.2020 v 12:04 | Karma: 16,52 | Přečteno: 1336x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Rakouské Zelené do eurovoleb povede mladá aktivistka. Je nezkušená a lže, zní

18. května 2024  11:55

Lídryně kandidátky rakouské vládní strany Zelení do Evropského parlamentu Lena Schillingová se od...

Nehoda kamionu na osm hodin zastavila provoz na D35 u Olomouce

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  11:42

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Na Česko udeří od jihovýchodu bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Silné bouřky dnes zasáhnou Moravu a jihovýchod Čech, v neděli pak celé Česko, uvedli meteorologové....

Slovenský soud rozhodne o vazbě pro atentátníka. Vláda zasedne ve středu

18. května 2024  11:09

Soud na Slovensku rozhodne o návrhu na vazební stíhání muže obviněného ze středečního atentátu na...

  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1971x
Věnuji se esperantu, železnici a veřejné dopravě. V lednu 2016 jsem úspěšně ukončil magisterský obor na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity. Rád cestuji, zejména do Polska, kde jsem navštívil např. Varšavu, Malbork a Osvětim. Můžete také navštívit můj miniblog na Twitteru Příležitostně píšu články na server ŽelPage, přehled článků zde. Aktuálně pracuji pro České dráhy. Pravidelně taktéž přispívám na esperantskou Wikipedii. Od září 2014 jsem členem základního článku Hnutí Brontosaurus Zeměchvály, od ledna 2016 pak radním tohoto článku. Od července 2017 do října 2018 jsem spravoval stránku Esperanto.cz na Facebooku. V květnu 2020 jsem spustil novou stránku o Lesnickém Slavínu, oblasti nedaleko Brna. Tento web dnes nabízí tipy na výlety, fotografie a cesty pro každého. Přeložen je i do esperanta. Moje vizitka: http://about.me/miroslavhruska.