Vodafone nenápadně zdražuje internet a mluví nesrozumitelně...

Jak už jste asi zaznamenali, Vodafone představil v srpnu nové, údajně revoluční tarify. Prý jsou velmi výhodné. A když říkám "velmi výhodné", tak to asi má záludnost...pojďme se teď podívat na další z takových záludností. Tentokrát bude řeč o studentském internetu.

Dokud Vodafone nepředstavil férové tarify, mohli si studenti poskládat tarif na míru se studentskou slevou. Šlo o balíček 50 volných minut za 150 Kč, balíček 200 sms za 100 Kč. A ještě šlo využít balíček internetu v mobilu za 89 Kč s datovým limitem 150 MB.

Že to bylo výhodné - zvolit si podle potřeby spíš volné minuty a internet nebo raději smsky a internet, říkáte si? To se ví, navíc na internet byla sleva 50 %.

Jenže, s novými férovými tarify je všechno jinak.

Jak mi dnes večer sdělila operátorka v hovoru, existuje možnost objednat si balíček 50 volných minut a 50 volných sms za 195 Kč. To je pořád poměrně rozumná cena. Jenže, pokud byste si chtěli vybrat jako dříve, tedy například jen sms a internet, máte smůlu. Tohle se Vodafonu zdálo asi příliš výhodné a proto tuto možnost zrušil.

To je poměrně negativní aspekt. Další problém vidím v tom, že pokud neberu v úvahu zmíněný tarif za 195 Kč, nejlevnější studentský tarif je za 299 Kč. Ten nabízí 50 minut do ČR a dalších 29 zemí, neomezené smsky do Vodafonu a k tomu internet s datovým limitem 150 MB. Normálně by tento tarif stál 399 Kč, máme tedy slevu 25 %.

Problém je ovšem v tom, že doposud nebylo potřeba si ani balíček 200 sms nebo 50 minut povinně aktivovat, takže jste mohli mít jako studenti internet za 89 Kč s limitem 150 MB. Původní cena přitom byla 177 Kč. Sleva tedy byla 50 %.

Nová cenová politika Vodafonu tedy nově studentům dává slevu jen 25 % na internet, ale za předpokladu, že si k tomu ještě vezmou další věci povinně. Že nevyužijete neomezené smsky nebo 50 volných minut do ČR a dalších 29 zemí? Máte smůlu, berte nebo nechte být...

Zvláštní, Vodafone tvrdil, že zákazníci mohou díky novým tarifům ušetřit až 31 % nákladů. Díky této novotě však paradoxně došlo ke zdražení internetu v mobilu pro studenty. Je tohle férové?

Mluvíme nesrozumitelně

Další srandou je to, že dne 6. září odpověděl jeden z pracovníků Vodafonu na facebookovém profilu, že "starší tarify fungují na jiné technické platformě a proto se u nich podmínky neměnily." A proto není možné, aby starší tarify měly sekundovou tarifikaci. Když se ale někteří uživatelé začali rýpavě ptát, co se rozumí onou novou a starší technickou platformou, reagoval pracovník Vodafonu následovně: "omlouváme se, ale přesné technické detaily vám sdělit nemůžeme. Ani nepředpokládáme, že bychom jim my z Péče o zákazníky, nebo vy jako zákaznice, rozuměli, tedy pokud náhodou nejste technicky zdatná právě v této oblasti. I se staršími tarify však účtujeme férově oproti konkurenci, kde vám hovory s většinou tarifů zaokrouhlí na celé minuty nebo půl minuty." A že jde o interní věc, takže detaily nelze poskytnout.

K tomu asi už není co dodat...i když, řekl bych, že interní věcí Vodafonu je tedy také plán jak zdražit a zachovat situaci na našem specifickém trhu. -mir-

Autor: Miroslav Hruška | pondělí 17.9.2012 19:55 | karma článku: 14,80 | přečteno: 1471x