Vlaktour přichází, aneb první virtuální železniční dopravce v ČR

Pojem virtuální mobilní operátor je pojmem už poměrně známým. Jde o poskytovatele mobilních služeb, který využívá vybudovanou infrastrukturu jiného (jiných) operátora (ů). To pojem virtuální železniční dopravce je novinkou. Stejně jako v případě virtuálního mobilního operátora tedy virtuální železniční dopravce využívá kromě vybudované infrastruktury i vozů jiného dopravce. V tomto případě se jedná o cestovní agenturu Vlaktour, která bude využívat vozů Českých drah. A nejen to, společnost se chce zaměřit na komplexní péči o zákazníka.

Prozatím půjde jen o zajištění jízdenek pro cestu vlakem EuroCity, respektive Expresem a v jednom případě rychlíkem mezi Prahou a Brnem, respektive mezi Brnem a Pardubicemi a mezi Prahou a Pardubicemi. Nutno podotknout, že mezi Pardubicemi a Prahou však nepůjde o vlaky, které jedou směrem na Ostravu. Jízdenky jsou již teď nabízeny za zajímavé ceny a platí v první třídě. Platí však, že existují dvě úrovně cen. Jedna je běžná úroveň, ze které lze získat slevu při použití eletronické peněženky, čili přednabitého kreditu. Druhá úroveň je akční a i z ní lze ještě získat slevu za použití EP.

Ceny běžného jízdného jsou následující (v závorce je cena při použití EP):

---
---
---

Ceny akčních jízdenek (pochopitelně omezený počet) jsou následující (v závorce je cena při použití EP):

---
---
---

Elektronická peněženka bude k dispozici jen pro registrované zákazníky a umožní navíc stornovat rezervaci 30 minut před odjezdem.

Pohled na ceník akčních variant jízdenek naskýtá logickou otázku, zda má cestovní agentura Vlaktour nějakou dohodu s Českými dráhami ohledně použití vlaku. Tiskový mluvčí Českých drah Radek Joklík však ve vyjádření pro server ŽelPage uvedl, že České dráhy neuzavřely žádnou dohodu s CA Vlaktour. V praxi to tedy zřejmě bude tak, že cestující budou doprovázeni "zelenými vlakuškami". Cestující i zelená vlakuška budou nejspíš vybaveni síťovou jízdenku In 100 pro firmy, která je přenositelná.

Prozatím cestovní agentura bude zajišťovat jen jízdenky do první třídy, ale v následujících týdnech, alespoň jak se uvádí na webových stránkách agentury, by měly být poskytovány i služby v podobě dopravy autem na / z nádraží a zajištění noclehu. Kolik takové služby navíc budou stát, zatím není jasné, ale brzy se nejspíš dočkáme. První spoje, kde budou vedle běžných průvodčí a vlakvedoucích Českých drah (a případně vlakušek) i zelené vlakušky a jejich cestující, "vyjedou" ve středu 27.6. 2012. -mir-

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Hruška | sobota 23.6.2012 19:55 | karma článku: 7,52 | přečteno: 1099x