V Galerii Vaňkovka probíhá zajímavá výstava o třídění odpadu

Dnešním článkem bych vás, čtenáře mého blogu, rád pozval na návštěvu Galerie Vaňkovka, kde v těchto dnech je možné prohlédnout si zajímavou interaktivní výstavu o třídění odpadu s názvem "Třídit je COOL". Výstava probíhá od 11. do 21. dubna 2013.

Asi každý z nás si již zvykl na poměrně častý doplněk ulic brněnských sídlišť a ulic v podobě barevených kontejnerů. Do modrého kontejneru vyhazujeme hlavně papír, do žlutého pak PET-láhve a pak máme ještě kontejnery na skleněné láhve. A někdy také bývá kontejner na textil.

Víte však, co skutečně všechno patří a nepatří do těchto kontejnerů, někdy bohužel i značně přeplněných? Pokud váháte a nejste si jisti, zamiřte určitě do Galerie Vaňkovka, neboť právě v ní probíhá v těchto dnech vzdělávací výstava "Třídit je COOL", kterou připravilo SAKO Brno, a.s. ve spolupráci se statutárním městem Brnem, společností EKO-KOM a Galerií Vaňkovkou.

Pro účely výstavy bylo, jak je ve Vaňkovce poměrně běžné, vybudováno uprostřed tohoto nákupního centra pódium pro kulturní program, na oblíbené posezení u krokodýla si tedy musíte chvíli počkat. Místo sezení u pěkného vodotrysku si však můžete prohlédnout tři vitríny s výrobky, které se vyrábějí částečně z recyklovaného materiálu.

Modrá vitrína hned vedle pódia

Vedle těchto vitrín najdete celkem čtyři popelnice a jednu malou skleněnou kupoli se čtyřmi částmi. V každé popelnici a též v kupoli si můžete osahat surovinu, která se získává z tříděného odpadu a kousek vedle si potom můžete přečíst o tom, na co se tato surovina využívá.

Popelnice s nadrásaným textilem a rozemletým nápojovým kartonem

Další zajímavou částí výstavy je sekce s čtyřmi kontejnery, která se nachází za informačním stánkem Galerie Vaňkovka (tedy z pohledu návštěvníka, který prochází Vaňkovkou od Tesca na autobusové nádraží Zvonařka, až za fontánou s krokodýlem). V této části se dozvíte, který odpad patří do kterého kontejneru.

Další část výstavy

V části Vaňkovky blíže k Tescu se nachází část, ve které jsou detailněji popsány "pravidla pro třídění", tedy jinými slovy se zde dozvíte, co do kterého kontejneru patří a co už ne. Například v případě kontejneru na papír platí, že do něj nesmíte dávat znečištěný papír.

Další část výstavy, již méně interaktivní, i tak ale velmi poučná...

Na dalších místech Galerie Vaňkovky najdete tři výtvory vyrobené z odpadů, u jednoho je navíc informační panel o tom, co všechno se spotřebuje na výrobu PET-lahví, hliníkových plechovek. Mně osobně se z výtvorů nejvíce líbila tato bílá kráva.

Bílá kráva "táhnoucí" modrý kontejner

A fotografií bílé krávy končím tento článek a přeji vám, ať se vám, stejně jako mně, výstava zalíbí a třeba se dozvíte i něco nového (případně vás výstava přiměje začít třídit, respektive třídit více). -mir-

Autor: Miroslav Hruška | neděle 14.4.2013 11:10 | karma článku: 11,92 | přečteno: 462x