Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Univerzální jízdenka - praktická jízdenka ideální nejen pro výlety

Dnešním článkem bych rád představil univerzální jízdenku, která zajímavě doplňuje sortiment jednorázových a předplatních jízdenek v rámci Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. K sepsání článku mne vedla diskuse dnes dopoledne ve městě, kdy si jedna paní začala stěžovat, že nedávno chtěla využít služeb MHD v Brně, jenže protože v místě, kde bydlí, není ani trafika a ani jízdenkový automat, tak si chtěla jízdenku koupit nouzově u řidiče. Paní však bohužel nepochodila, neboť měla u sebe pouze pětistovku a na tu řidič nechtěl vrátit peníze. Jenomže, nejde jen o to, že nákup jízdenky u řidiče může být nemožný vzhledem k tomu, že řidič nemá na vrácení. Koupě jízdenky u řidiče v MHD v Brně může přinést i jiný problém.

To bylo tak. Loni na podzim jsem měl dopoledne cestovat z Brna do Břeclavi vlakem a potřeboval jsem se tedy dopravit ze sídliště Lesná na hlavní nádraží. Čas na přestup jsem odhadl tak, že bych měl vlak v pohodě stíhat. Jenže ouha, autobus přijel na mou výchozí zastávku s minutovým zpožděním, což by ještě nevadilo, jenže na následující zastávce přistoupil jeden cestující, který však neměl jízdenku a chtěl si ji tedy poctivě u řidiče koupit.

Proti takovému cestujícímu nic nemám z hlediska dodržování tarifních pravidel, nicméně nákup jízdenky vedl k tomu, že autobus linky 57 zvýšil zpoždění a na přestupním uzlu Halasovo náměstí jsem jen lince č. 9 mohl zamávat a musel jsem tedy začít vymýšlet náhradní variantu. Výsledkem samozřejmě bylo to, že jsem vlak, kterým jsem chtěl jet do Břeclavi, nestihl.

Ačkoliv oba dva popsané případy mají jiný následek (v prvním případě musela paní jít pár zastávek, aby si mohla jízdenku koupit v automatu, v mém případě jsem nestihl vlak), oba se týkají jednoho jevu a to možnosti kupování jízdenek u řidiče.

Co tedy s tím?

Nejenže jsou jízdenky koupené u řidiče dražší oproti klasickým jednorázovým jízdenkám, navíc ještě mohou způsobit komplikace. Ideálním řešením by nejspíš byly SMS-jízdenky podobně jako v Praze (nicméně bez toho, že peníze budou odváděny kamsi do daňových rájů), na to si však musíme zatím počkat. Do té doby doporučuji pro tyto případy používat univerzální jízdenku. Ačkoliv je hlavně prezentována jako ideální jízdenka pro výlety, dá se s touto jízdenkou výrazně ušetřit i při občasných jízdách po Brně.

Takže jak na to? Stačí si koupit univerzální jízdenku. Tu lze koupit na všech železničních nádražích, dále také na předprodejních místech DPMB a také v prodejnách autobusových dopravců, v rámci Brna tedy doporučuji zajít na jedno z nádraží nebo na prodejnu DPMB.

Cena jízdenky je 156 Kč. Tato jízdenka má 24 polí, každé políčko je tedy v hodnotě 6,50 Kč. Přímo na jedné straně univerzální jízdenky je napsán návod k používání, na druhé straně je pak tabulka, kolik políček je třeba vždy označit pro cestování.

Pokud si na univerzální jízdence cvaknete 3 políčka, je hodnota těchto tří polí 19,50 Kč a jízdenka vám bude platit 45 minut od označení. Samozřejmě bude přestupní.

Zajímavé je, že ve srovnání s 15 minutovou jízdenkou za 20 Kč nabízí univerzální jízdenka mnohem lepší cenu, což znamená, že pokud si pravidelně kupujete jednorázové jízdenky na 15 minut, je univerzální jízdenka mnohem lepším řešením. Navíc platí, že pokud používáte jízdenku na 60 minut na cestu do města, ale využijete ji vždy asi z poloviny platnosti, tj. že vaše jízda trvá maximálně 45 minut, jde rázem o úsporu 5,50 Kč.

Další výhoda

Další sympatickou výhodou univerzální jízdenky je to, že na rozdíl od jiných druhů předplaceného vstupného / jízdného, nemá univerzální jízdenka určitou omezenou platnost. Tedy, znamená to, že pokud si jízdenku koupíte například na začátku května, můžete ji začít využívat třeba až v červnu, na konci června ji mít využitou jen z třetiny a spotřebovat všechna pole až někdy v listopadu. Záleží jen na vás, jak budete často jezdit.

Při změně tarifu IDS JMK platí, že pokud budete mít jízdenku částečně nevyužitou (či vám bude zbývat i pouhé jedno pole na jízdence), tak ji můžete vyměnit oproti doplatku za novou jízdenku s novou cenou, tudíž se nemusíte bát, že když si univerzální jízdenku koupíte dva týdny před zdražením, tak že ji musíte využít naplno do konce starého tarifu.

A ještě jednu sympatickou výhodu poskytuje univerzální jízdenka pro cestování po Brně. Na jednu jízdenku mohou cestovat dvě osoby současně - pro tyto případy je samozřejmě nutno označit dvakrát tři pole, aby jízdenka platila 45 minut pro dvě osoby.

Závěr

Pokud tedy používáte MHD v Brně jen minimálně, ale nemáte poblíž vašeho bydliště automat či trafiku pro zakoupení klasických jednorázových jízdenek, pořiďte si dopředu univerzální jízdenku. Je nejen levnější pro takové situace než jízdenka u řidiče, ale navíc ušetříte práci řidiči a autobus (respektive tramvaj či trolejbus) pojede bez zpoždění (ono přeci jen chvíli trvá, než řidič vytáhne jízdenku, přijme peníze, případně vrátí drobné, takže se může stát, že řidič potom zůstane stát na nějaké červené a vůz nabere zpoždění).

Nicméně, jízdenka se samozřejmě vyplatí i těm dospělým, kteří dnes jezdí na jednorázové jízdenky - i pro ně představuje univerzální jízdenka významnou úsporu.

Jediná nevýhoda jízdenky je asi ta, že pokud do Brna přijedete na jeden den, cest vykonáte jen málo a poté už se hodně dlouho v Brně opět neukážete, tak se pořízení univerzální jízdenky nevyplatí, protože doba, kdy lze v případě změny tarifu (= v poslední době zdražování) jízdenku vyměnit, je obvykle měsíc a ne 6 měsíců.

Nicméně, i přes tuto nevýhodu je univerzální jízdenka velmi výhodná nejen pro výlety po Jihomoravském kraji, ale i pro občasné cesty po Brně. -mir-

Autor: Miroslav Hruška | pátek 12.4.2013 20:28 | karma článku: 25,87 | přečteno: 7690x
  • Další články autora

Miroslav Hruška

Zajímavosti z návrhu železničního jízdního řádu od prosince 2017

Během tohoto víkendu byl na stránkách SŽDC zveřejněn návrh železničního jízdního řádu pro rok 2018. Ač jde o pracovní dokument, lze z něho vyčíst několik zajímavostí, např. zrychlení na některých tratích či více konkurence pro ČD.

11.6.2017 v 18:30 | Karma: 17,64 | Přečteno: 2241x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Hruška

Tam, kde pramenila Naděje a přišel mráz ... aneb víkendovka v Jeseníkách

Je pátek, 28. dubna a já ani ne po roce jedu vlakem do Jeseníku na víkendovku se Zeměchválami. Ale tentokrát to bude jiná liga. Ostatně, když jsem pár hodin před cestou varován, že podmínky budou stížené sněhem, lze něco tušit ...

30.5.2017 v 19:38 | Karma: 13,97 | Přečteno: 470x | Diskuse| Cestování

Miroslav Hruška

Úprava možnosti procházet průchodem spojující ulici Rooseveltovu a Běhounskou v Brně

Když se řekne Brno a městská brána, pravděpodobně nás napadne Měnínská brána. Kousek od Jakubského náměstí je však ještě jeden průchod, který lze považovat za bránu mezi vlastním historickým centrem a malým městským okruhem.

5.3.2017 v 18:39 | Karma: 13,30 | Přečteno: 432x | Diskuse| Brno

Miroslav Hruška

Nejen o mlžení Dopravního podniku města Brna o elektronickém odbavování cestujících

Od 1. ledna 2017 začala v Brně fungovat novinka v podobě elektronického odbavování cestujících. Pojďme se nyní podívat na to, jak nám krásně Dopravní podnik města Brna, a.s. o této novince mlží, respektive mění názory.

11.1.2017 v 8:15 | Karma: 15,08 | Přečteno: 1578x | Diskuse| Brno

Miroslav Hruška

Velikonoční Ukrajina - 2. díl

Bílá sobota dopoledne, 26. března 2016 a já jsem právě přijel s Lukášem úspěšně do Kyjeva. Co jsme zajímavého zažili viděli v Kyjevě a jak probíhala zpáteční cesta domů? Pak čtěte dále...

12.7.2016 v 7:30 | Karma: 21,90 | Přečteno: 1484x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1971x
Věnuji se esperantu, železnici a veřejné dopravě. V lednu 2016 jsem úspěšně ukončil magisterský obor na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity. Rád cestuji, zejména do Polska, kde jsem navštívil např. Varšavu, Malbork a Osvětim. Můžete také navštívit můj miniblog na Twitteru Příležitostně píšu články na server ŽelPage, přehled článků zde. Aktuálně pracuji pro České dráhy. Pravidelně taktéž přispívám na esperantskou Wikipedii. Od září 2014 jsem členem základního článku Hnutí Brontosaurus Zeměchvály, od ledna 2016 pak radním tohoto článku. Od července 2017 do října 2018 jsem spravoval stránku Esperanto.cz na Facebooku. V květnu 2020 jsem spustil novou stránku o Lesnickém Slavínu, oblasti nedaleko Brna. Tento web dnes nabízí tipy na výlety, fotografie a cesty pro každého. Přeložen je i do esperanta. Moje vizitka: http://about.me/miroslavhruska.