Tip na levnou víkendovou cestu z Brna do Vídně a nazpět

Po zaintegrování celého Jihomoravského kraje integrovanou dopravou se nabízí levná víkendová cesta z Brna do Vídně během jednoho dne. Ptáte se jak?

Tento výlet je optimální nejen pro rodinu, ale i pro skupinku čtyř kamarádů. Pro cestu je třeba mít celodenní jízdenku za 190,-Kč, která platí 24 hodin a o víkendu mohou na ni jet dva cestující starší 15 let a až tři děti do 15 let. Tato jízdenka platí po celém Jihomoravském kraji, pokud však máte celoroční základní průkazku (nikoliv studentskou) na zóny 100 a 101 (neboli šalinkartu pro celé Brno), stačí vám levnější varianta za 150,-Kč. Při kontrole jízdních dokladů je pak nutné předložit k této jízdence i šalinkartu (pozn.: i v případě šalinkarty platí možnost o víkendu cestovat po Brně ještě s jedním člověkem nad 15 let a se třemi dětmi do 15 let). Samozřejmě, pokud je více lidí nad 15 let (třeba čtyři, to je optimální počet), musí být zakoupeny dvě jízdenky za 150 nebo 190,-Kč.

Ale teď už vyjeďme!

Náš výlet zahájíme poněkud brzy na brněnském autobusovém nádraží Zvonařka, odkud v 5:30 jede o víkendu linka 108 do Znojma. V Pohořelicích je zajištěn přestup na linku 104, na kterou v 6:00 přestoupíte směr Laa an der Thaya. V 7:05 přijedete autobusem do Laa, k nádraží. V 9:00 pak odjíždí z Laa vlak kategorie Regio-S-Bahn. Je to trochu nešťastně načasované, protože vzápětí po odjezdu tohoto vlaku přijíždí další spoj linky 104. Co se dá dělat, doufejme, že se to zlepší. Avšak městečko Laa je celkem zajímavé (doporučuji se podívat na náměstí, je tam pěkná radnice, otázkou je, jestli v osm ráno o víkendu bude informační centrum otevřené), takže ty dvě hodiny se dají "zabít". Samozřejmě bude nutné zakoupit i jízdenku od ÖBB do Vídně. Jelikož budeme cestovat vlakem osobním, stačí koupit "Das Einfach-Raus-Ticket". Stojí 28 € a může na něj až pět lidí bez ohledu na věk po celou sobotu nebo neděli po celém Rakousku osobními vlaky. Vlak vás v 10:21 doveze do stanice Praterstern a nyní už se můžeme vydat na prohlídku Vídně.

Návrat do Brna

Na prohlídku Vídně máme necelých osm hodin, v 18:11 odjíždí opět z Pratersternu vlak do Břeclavi. I na tento vlak jízdenka platí, ovšem až do Břeclavi! Nemusíme tedy kupovat přeshraniční jízdenku nebo jízdenku z tarifního bodu Břeclav Gr. do Břeclavi. V 19:31 vás vlak doveze do Břeclavi, pokud nedojde ke zpoždění, můžete rovnou přestoupit na osobní vlak, který z Břeclavi odjíždí v 19:38. Pokud by ke zpoždění došlo, ve 20:38 jede rychlík, rovněž integrovaný, do Brna.

Náklady

Opravdu nízké. Uvažujme pětičlennou rodinku, která si koupí jízdenku za 150,-Kč k šalinkartě. Tedy 30,-Kč na osobu! A po Rakousku vyjde cestování na 140,-Kč na osobu (28 € krát aktuální kurz koruny děleno pěti). Ani skupinka čtyř mladých lidí, kteří nevlastní šalinkartu, nezaplatí moc. Dvě jízdenky za 190,-Kč (jen dvě osoby starší 15 let na jednu jízdenku!), tedy 95,-Kč za cestu z Brna do Laa a z Břeclavi do Brna. K tomu jízdenka od ÖBB, v případě skupiny čtyř osob je cena na osobu 175,-Kč (28 € krát aktuální kurz koruny děleno čtyřmi). Za 270,-Kč na osobu se tedy každý z nich dostane do Vídně. Pro porovnání, jízdenka společnosti Student Agency z Brna do Vídně a zpět stojí na osobu 380,-Kč, s ISICem pak 323,-Kč.

Jediným nedostatkem je dvouhodinový přestup v Laa an der Thaya z autobusu na vlak, tento problém se snad ale brzy podaří vyřešit. -mir-

Autor: Miroslav Hruška | čtvrtek 9.9.2010 11:00 | karma článku: 13,86 | přečteno: 3567x