Rakouské dráhy zlevňují na trase Vídeň - Bregenz

Možná se ptáte, proč tu píšu o tom, že rakouské dráhy pojednou zlevňují na trase Vídeň - Bregenz (hlavní město oblasti Vorarlbersko na západě Rakouska). Důvod ke zlevnění je totiž prostý, na trase Vídeň - Linec - Solnohrad totiž od 11. prosince 2011 vyjede soukromý železniční dopravce WESTbahn, jehož cílem je nabídnout celkem 11 párů vlaků, které spojí rakouskou metropoli se Solnohradem za 2 hodiny a 58 minut. Cestující budou moci ve vlaku využívat bezdrátovou síť, dále bude možné si koupit jízdenku ve vlaku bez příplatku. Kromě toho dopravce nabídne i místa pro kuřáky, kteří si budou chtít ve vlaku během jízdy zakouřit.

Cena za svezení mezi Vídní a Solnohradem bude činit 23.80 € (asi 600 korun). Na naše poměry je sice jízdné za 317 km poněkud vyšší, nicméně cena jízdného bude nižší ve srovnání s Rakouskými spolkovými dráhami. Rakouský státní dopravce sice nabízí jízdenku mezi Vídní za Solnohradem za 19 €, těchto jízdenek je ale omezený počet (podobně jako v případě u ČD a jejich SporoTiketů. Plná cena jízdného bez zákaznické karty Vorteliscard přitom činí 47,50 €, pokud jste ale držiteli Vorteilscard, máte nárok na cenu 23,80 €. Abyste ale slevu 50 % získali, musíte zaplatit za kartu ročně 100 €.

Jak je tedy vidět, nový rakouský dopravce nastavil cenu tak, že odpovídá zákaznickému jízdnému Rakouských drah, ale není kvůli této ceně mít zákaznickou kartu.

Podobnou taktiku přitom v září představil i RegioJet, když nabídl akční ceny jízdenek bez nutnosti pořízení si zákaznické karty za poplatek.

Jak všichni víme, vzápětí České dráhy reagovaly tak, že cestující na trase Praha - Ostrava začal být hýčkán z hlediska cen i služeb více než na jakékoliv jiné trati.

Pokud se domníváte, že Rakouské spolkové dráhy zareagovaly na vstup nového dopravce tím, že zlevnilli jízdné, je vaše domněnka správná.

Od 23. listopadu je tedy možné si zarezervovat jízdenku "Ab in den Westen" na trasu Vídeň - Bregenz, která stojí jen 15 €. Kdo si ale bude chtít tuto jízdenku zakoupit, musí počítat s tím, že tuto jízdenku nebude moci využít v pátek, sobotu, neděli a o svátcích, nabídka platí jen do 31.1. 2012 a neměl by s nákupem dlouho otálet, jízdenek je jen 25 000. Rakouské spolkové dráhy sice uvádějí v informačním letáku, že tato nabídka je kvůli otevření rekonstruovaného vídeňského západního nádraží, no ale stejně jako u ČD se domnívám, že důvod k této nabídce je opravdu jiný, tedy nabídnout něco proti konkurenci.

Ale WESTbahn se nedal a rázem nabídl 7 500 lístků mezi Solnohradem a Vídní za 7,50 €, které jsou v tuto chvíli již vyprodané.

V tomto případě už není možné vidět paralelu mezi soubojem RegioJetu a Českých drah, neboť RegioJet v cenové válce zatím nepokračuje.

V každém případě, jak v České republice, tak i v Rakousku, teď začal boj o zákazníka na významné trase a jestli z toho někdo profituje, je to jedině cestující.

Dodejme na závěr, že od 11. prosince začne jezdit sesterská společnost WESTbahnu, tedy WESTbus mezi Prahou a Lincem, ale jak název napovídá, bude se jednat o autobusy, konkrétně 2 spoje denně. -mir-

Autor: Miroslav Hruška | pondělí 28.11.2011 21:00 | karma článku: 9,03 | přečteno: 1056x