Ohlédnutí za rokem 2011

Rok 2011 uběhl jako voda. V dnešním ohlédnutí jsem vybral 11 událostí, které mne nějakým způsobem zaujaly nebo ovlivnily...jejich pořadí není dle důležitosti, spíš jak mne to napadlo...

1) V prosinci 2010 začal platit grafikon vlakové dopravy platný pro rok 2011. Na některých tratích skončila pravidelná vlaková doprava. O rok později (tedy asi 2 týdny zpět) se situace nemění k lepšímu, úsporná opatření se dotýkají několika dalších tratí. Na druhou stranu v září vyjel RegioJet na trasu Praha - Ostrava a začal konkurovat Českým dráhám. Ač má projekt jisté porodní nemoci a mezi dopravci vypukla přestřelka mj. na téma ztrátovosti, hodnotím vstup konkurence jako pozitivní změnu pro cestujícího. 2. listopadu jsem otestoval RegioJet z Ústí nad Orlicí do Prahy a vlakový servis RegioJetu mne vážně nadchl.

2) Český národ byl v listopadu svědkem obstrukcí opozice. K ničemu to v podstatě nevedlo. Byli jsme svědky až komických výstupů opozičních poslanců (někteří vystoupili pravděpodobně vůbec poprvé). Viděl jsem mnoho komedií, ale žádná z nich neměla na tuhle frašku pánů poslanců.

3) I cesta může být cíl (poprvé): V únoru jsem byl vůbec poprvé ve Francii. Vzhledem k tomu, že jsem navštívil Lotrinsko, zvolil jsem cestu přes Německo vlakem. Ještě dlouho budu vzpomínat na dvě jízdy vlakem ICE, dvě jízdy vlakem TGV, byl to fakt zážitek...a od návštěvy Francie je tónem pro sms na mém mobilu znělka SNCF, je fakt skvělá :)

4) I cesta může být cíl (podruhé): V červenci jsem po 3 letech jel s kamarády na Ukrajinu. Vlakem do Bratislavy, pak nočním vlakem přes celé Slovensko, autobusem do Užhorodu a pak ukrajinským vlakem do Kyjeva. I přes určité potíže to byla velmi zajímavá cesta, především jízda vlakem za dne přes Karpaty byla nezapomenutelná. Doporučuji vyzkoušet, je to vskutku nádherná trasa.

5) Letní stáž na Slovensku - léto jsem strávil z větší části v Partizánskem, kde jsem stážoval v organizaci E@I. Různé úkoly, mnoho zážitků...

6) V říjnu vyšlo nové vydání Ubuntu, tentokrát s označením 11.10 Oneiric Ocelot. Nicméně, nové vydání mne neoslovilo, především kvůli prostředí Unity, které je sice možná uživatelsky příjemné pro nováčky, pro ty, kteří jsou ale zvyklí na klasické GNOME, je Unity spíš problém. Prozatím na mém notebooku zůstává Windows XP a Ubuntu 11.04 Natty Narwhal.

7) Od září 2011 mohou cestující v Brně na zastávce Loosova využít neobvyklého přístřešku v podobě blobu. Až mne překvapuje, že prozatím nebyl blob významně poničen vandaly.

8) Život není jen studium a práce, ale i chvíle oddechu. Ze zajímavých filmů, které jsem viděl, doporučuji následující: Den cvoka (výborná polská tragikomedie), Kray (ruské drama z doby po 2. světové válce) a série o agentu James Bourneovi.

9) Zajímavý web: když jsem 23. prosince kupoval Jägermeister a byl jsem ve Vaňkovce, napadlo mne najít nějaký server, který shromažďuje akce jednotlivých řetězců. Google mi nabídl server www.kupujete.cz, kde jsem našel přehled akčních nabídek Jägermeisteru a tak jsem nakonec Jägermeister pořídil ne v Intersparu, ale v Albert Supermarketu. Perličkou bylo to, že v Albert Hypermarketu bych pořídil Jägermeister 0,7 l o 10 Kč dráž. V souvislosti se zvýšením DPH a očekávaným zdražením takový portál jistě bude vhod nejenom mně :)

10) Na podzim byla dokončena rekonstrukce ulice Joštova a Komenského náměstí v Brně. Nová podoba bulváru, kde nově nejezdí tolik aut a je zde více stromů, mne příjemně překvapila.

11) Přání: Vážení čtenáři, chtěl bych Vám na tomto místě poděkovat za návštěvy mého blogu a popřát Vám, abyste prožili vánoční svátky v klidu a míru s těmi, které máte rádi a rok 2012 byl pro Vás úspěšný. -mir-

 

Autor: Miroslav Hruška | sobota 24.12.2011 13:14 | karma článku: 6,15 | přečteno: 763x