O třech změnách v brněnské MHD od 15. června 2013

Dnešním článkem bych rád upozornil na celkem tři novinky platné od soboty, 15. června 2013. Jak už z nadpisu vyplývá, jde o tři změny, z toho dvě lze hodnotit jakožto další úsporná opatření a jedno jako pozitivní krok dopředu.

Úprava víkendových jízdních řádů linek 1, 8 a 12

U zmíněných třech linek od tohoto víkendu došlo k úpravě víkendových jízdních řádů. Nově mají tyto tři linky stejný jízdní řád celý víkend. Doposud tyto tři linky byly tyto tři linky v neděli večer významně posíleny kvůli návratům studentů na koleje, nicméně na konci června a o prázdninách toto posilování již není potřeba a z toho důvodu bude na těchto linkách nedělní večerní interval stejný jako v sobotu.

Úprava jízdního řádu linky 12 v pracovní dny

U linky 12 ještě zůstaneme. Ještě než v Brně nastane definitivně prázdninový provoz, získá tato linka jakýsi předprázdninový jízdní řád. Úprava na poslední dva pracovní týdny v červnu spočívá v tom, že tří až čtyřminutový interval v době od 15 do 17 hodin bude díky nižší poptávce upraven na pětiminutový interval. Interval 5 minut tedy bude na lince 12 nově celý den kromě večera a ranní špičky mezi sedmou a osmou hodinou. Ovšem i v době ranní špičky dojde k omezení. Zatímco doposud jelo ze zastávky Česká na konečnou Technologický park celkem 20 spojů (z toho 8 spojů jelo pouze na Červinkovu), poslední dva červnové týdny spojů bude méně: nově jen 16 spojů (z toho žádný nebude jezdit jen na Červinkovu).

Ačkoliv se jedná v obou případech o další úsporná opatření, hodnotím tento krok jako správný a věřím, že nebude vnímán příliš negativně.

Kompletně nízkopodlažní linka 8

I u linky 8 ještě zůstaneme, ale už jen pozitivně. U této linky došlo k velmi příjemné změně: všechny spoje linky 8 budou od soboty 15. června nízkopodlažní. Tato změna je dána především díky tomu, že v současné době má Dopravní podnik města Brna, a.s. díky rekonstrukcím už jen jednu vysokopodlažní obousměrnou tramvaj, která navíc projde v blízké době rekonstrukcí a bude rovněž nízkopodlažní. Jedinou výjimkou bude první spoj linky 8 v 4:40 ze Starého Lískovce na hlavní nádraží - ten jediný nízkopodlažní nebude. V tomto ranním čase by však dle mého názoru neměla absence nízkopodlažního spoje příliš vadit. Další možnou výjimkou jsou autobusy náhradní dopravy v případě výluk či jiných mimořádností, v takových situacích zřejmě nebudou náhradní spoje všechny nízkopodlažní, přesto (jakožto fanda brněnské MHD) vnímám tuto novinku velmi pozitivně. -mir-

Autor: Miroslav Hruška | pátek 14.6.2013 20:19 | karma článku: 10,87 | přečteno: 649x