O možnostech cesty na Ukrajinu...

Blíží se léto a mnozí z Vás přemýšlí, kam se letos vydat na dovolenou. Zajímavou variantou dovolené může být Ukrajina. Navíc za chvíli bude mistrovství Evropy ve fotbale, takže možná přemýšlíte, jak se případně do Kyjeva dostat...existuje samozřejmě více možností, jak se dostat do Kyjeva, já představím tu variantu, která mi na základě loňské cesty do Kyjeva a aktuálního jízdního řádu připadá nejrozumnější. Nebude se sice jednat o přímý spoj, ale posuďte sami...

Předpokládejme tedy odjezd z Brna. Loni jsem cestoval nejprve večerním vlakem do Bratislavy a potom nočním vlakem R 615 Zemplín do Michalovců.

Tato varianta je samozřejmě možná i letos, z Brna odjedete v 20:22 vlakem EuroCity 177 Johannes Brahms, nastupte ale do vozů, které pokračují z Břeclavi do Bratislavy.

R 615 Zemplín odjíždí z Bratislavy v 23:40 a kromě vozů druhé třídy na sezení nabízí i vozy lehátkové.

Tento noční rychlík přijede do Michalovců v 7:28. Pravda, loni tento vlak jel z Bratislavy dříve a na autobus do Užhorodu odjíždějící v 8:50 z Michalovců (autobus jede z Prešova) tak je oproti roku 2011 menší rezerva, ale snad by to mělo stačit.

Alternativou pro cestu vlakem přes Slovensko je spoj společnosti Student Agency, který z Brna odjíždí v 23:30 a v Prešově je v 5:40. V 7:00 pak odjíždí autobus do Užhorodu (v Michalovcích je v 8:50).

Tedy, máme-li cestu přes Slovensko za sebou, sedíme v autobuse z Prešova přes Michalovce do Užhorodu. Tento autobus přijíždí do Užhorodu v 11:10 středoevropského času, respektive v 12:10 ukrajinského.

Údajně existuje i autobus, který z Michalovců odjíždí ve 12 hodin, ten však není uveden na IDOSu. Nejspíš proto, že jde o červený ukrajinský Ikarus (nicméně jezdí, o čemž svědčí i to, že jsem v roce 2007 a 2011 tímto červeným Ikarusem jel kolem půl osmé ráno z Užhorodu do Košic).

Vítejte v Užhorodě. Do Kyjeva jezdí z Užhorodu odpoledne dva vlaky: jeden (81 Desna) odjíždí z Užhorodu v 15:40 a v Kyjevě je v 7:41, druhý spoj (99 Zakarpatja) odjíždí v 16:15 a v Kyjevě je v 7:22.

Jízdenky na tyto vlaky samozřejmě můžete zkusit zakoupit na pokladně, je ale docela pravděpodobné, že vlaky budou vyprodané, v lepším případě pojedete plackartou a budete sedět na různých místech. Plackarta je ale pro Ukrajinu typická, takže pokud spěcháte, zkuste ji...v opačném případě si nechte vydat lístek na jindy a poptejte se místních po nějakém ubytování.

Ukrajinské dráhy naštěstí provozují systém e-Kvytok a ten umožňuje po registraci nejen kontrolu obsazenosti spojů, ale i zakoupení lístků. Je sice pravdou, že pro platbu je potřeba mít nejspíše Citi kreditní kartu, protože tento systém bere jen karty s technologií 3D-Secure ("Verified by Visa", "Mastercard Secure"), a tuto technologii loni a zřejmě i letos v ČR nabízela, nabízí jen Citibank...

Po nákupu v e-Kvytok dostanete kódy na jízdenky a ty si vyměníte v Užhorodu za jízdenky (pokud si zvolíte kupé, zaplatíte za cestu z Užhorodu do Kyjeva podle e-Kvytoku 178 hřiven).

Možná si říkáte, proč to komplikovat a proč raději nejet přímým autobusem až do Kyjeva. Samozřejmě, můžete, zejména pokud Vám vadí to, že se jízdenka na vlak musí kupovat dopředu a navíc přes internet to lze jen s jednou kreditní kartou...

Ale, mezi Užhorodem a Lvovem vlak projíždí přes Karpaty. Projedete přes několik mostů, tunelů a zejména mezi stanicemi Volovec a Beskyd je průjezd přes hory opravdu nádherný...-mir-

Autor: Miroslav Hruška | neděle 27.5.2012 21:37 | karma článku: 16,74 | přečteno: 2860x