O luxusu, který si nemůže tato země dovolit a nutném neluxusu

Tak nám včera vláda Petra Nečase pátý pokus o vyslovení nedůvěry ustála a žije dál. V poslanecké sněmovně zaznělo mnoho kritických výroků k tomu, co současná vláda dělá špatně a také samozřejmě místy i výroky obhajoby. Pro mne osobně zajímavým výrokem obhajoby je ten, který byl citován nejedním zpravodajským serverem a sice výrok přímo pana premiéra: "Nejpravděpodobnějším plánem 'B' by bylo v tuto chvíli předání moci vládě sociální demokracie a komunistů v předčasných volbách. To je luxus, který si tato země v současné době nemůže dovolit." Otázkou je, jestli si může tato země dovolit stávající neluxus...

Začalo to celkem pěkně a optimisticky. 4. srpna 2010 získal Petr Nečas 118 hlasů a mohlo se začít vládnout. Zpočátku jsme četli celkem pozitivní a někdy až úsměvné zprávy, jak se například na ministerstvu dopravy utrácelo za nesmysly.

Tehdy jsem věřil tomu, že tato vláda bude dost silná a budeme na ni hrdí. Ten scénář nám ale dlouho nevydržel.

Jak šel čas, začaly se objevovat první dětské nemoci, začali se měnit ministři, na světlo se začaly dostávat různé kauzy a přišlo na řadu nepopulární škrtání. A v červnu 2011 už proti vládě protestovali odboráři.

A opozice v podobě ČSSD a KSČM získala díky úsporným plánům vlády témata pro kritiku.

Dnešní stav je dobře známý. Má důvěra ve vládu je velmi nízká, vládě se nedaří vysvětlit veřejnosti kroky, které jsou pozitivní. I když začátkem listopadu 2012 pan Nečas, tedy v době kdy přichází druhý poločas jeho mandátu (respektive v té době již byl), uvedl v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes, že začne ordinovat svým ministrům a kolegům doktrínu, že už nemají mluvit o úsporách, ale dávat lidem naději, stále se nálada veřejnosti moc nemění.

Včerejší výrok pana Nečase mi moc náladu nezlepšil.

Ohání se hrozbou toho, tedy v podstatě nás straší (v rozhovoru pro MF DNES přitom řekl, že by ministři už neměli strašit), že oranžovo-rudá vláda je luxusem, který si nemůžeme dovolit. Budiž, návrat komunistů k moci si nepřeji ani já.

Dobře, je tedy třeba vytrpět tento stávající stav, tedy "neluxus". Koneckonců, vláda má ještě poměrně dost času, aby si napravila reputaci a ODS byla volitelná. Tedy, čas má, otázkou je, zda ODS chce svou reputaci vylepšit.

Osobně se mi zatím zdá, že vláda však zatím toho moc nedělá, abychom ji vnímali pozitivně. Ty pozitivní věci, které zvládla prosadit, o těch se moc nedokáže zmínit, naopak jsme se dokonce stali svědky toho, že si někteří páni poslanci stěžovali, že nedostanou přidáno a že z toho platu nedokážou vyžít.

Čili, odpovědí na úvodní otázku "jestli si může tato země dovolit stávající neluxus" je to, že v zásadě ano, nějak se to bude muset zvládnout.

Ovšem, stávající rétorika vlády směřuje k tomu, že ODS už volitelná nebude, respektive dostane nejspíš málo hlasů, protože ti, co ji podpořili ve volbách v květnu 2010 ve víře, že to půjde, už budou zklamáni.

Přitom by této vládě rozpočtové odpovědnosti a boje proti korupci stačilo, kdyby navenek působila profesionálněji a dokázala si zamést ve svých řadách, tedy například dát si do pořádku rozhádané Véčka. A hned by bylo lépe.

To bychom ovšem zřejmě po této vládě chtěli moc a jak víme, ČSSD a KSČM, tedy "strany luxusu" toho ráda využívá a připomíná, že této vládě většina lidí nevěří a korupci se moc nedaří potírat. -mir-

Autor: Miroslav Hruška | pátek 18.1.2013 20:05 | karma článku: 13,74 | přečteno: 824x