Novinky v brněnské MHD od 15.12. 2013 - zastávky na znamení

S každoroční změnou jízdních řádů souvisí i určité změny režimů zastavování vozidel brněnské MHD na vybraných zastávkách. Ačkoliv letos nedojde naštěstí k úsporným opatřením v podobě zásadní redukce spojů (tj. prodloužení intervalů ve večerních hodinách), respektive zdražení jízdného (předpokládám, že vzhledem k tomu, že se blíží volby, si na to stávající koalice už raději netroufne), i tak se dá šetřit tak, že to nebude cestujícím moc vadit a naopak to zvýší komfort zejména v zimním období. A to v podobě rozšiřování zastávek na znamení, ať už jen ve večerních hodinách, tak i celodenně. Pojďme si tyto zastávky představit.

Tramvajové linky

Je známo, že rozjezd tramvaje je poměrně nákladný, rozšiřování počtu zastávek na znamení, respektive dob, kdy jsou zastávky na znamení, u tramvají vítám. A kterých zastávek se to bude týkat?

U linky č. 1 dochází ke změně režimu u zastávky "Branka". Zastávka byla doposud na znamení jen od 20 do 5 hodin na znamení, nově bude celý den na znamení.

U linky č. 2 dochází ke změně režimu hned u tří zastávek před Modřicemi - a sice "Modřická cihelna", "Moravanská" a "Moravanské lány". Všechny tři zastávky byly doposud na znamení jen od 20 do 5 hodin, nově budou celý den na znamení.

U linky č. 3 dochází ke stejné změně jako u linky č. 1, tedy mění se režim zastávky "Branka". Jinak beze změn.

U linky č. 4 nedošlo k žádným změnám.

U linky č. 5 nedošlo rovněž k žádným změnám - všechny zastávky jsou celodenně bez nutnosti dát znamení řidiči.

U linky č. 6 totéž - beze změn.

U linky č. 8 taktéž - žádné změny.

U linky č. 9 - malá změna v podobě zastávky "Fügnerova" - ta je zřejmě v době od 20 hodin lidmi méně využívána, proto tato zastávka má nově režim, že je od 20 do 5 hodin na znamení.

U linky č. 10 se změny rovněž nekonají.

U linky č. 11 platí, že jedinou změnou je změna režimu u zastávky "Branka". Večerní změna zastávky "Fügnerova" se linky 11 nedotkne.

U linky č. 12 se taktéž situace nemění.

Trolejbusové linky

U linek č. 25 a č. 26 došlo hlavně ke změnám v oblasti Vinohrad. Nově jsou zastávky "Čejkovická" a "Mutěnická" celý den na znamení (doposud byly na znamení jen od 20 do 5 hodin). U linky č. 25 je nově na znamení během nepracovních dnů celodenně i zastávka "Pod nemocnicí", doposud byla na znamení jen od 20 do 5 hodin. Dále již u linky č. 26 nedošlo ke změnám, taktéž u linky č. 27.

Linka č. 30 je beze změn.

Linky č. 31 a č. 33 nedošlo ke změnám.

U linky č. 32 došlo ke změně u zastávky "Hutařova" - nově je celodenně na znamení (původně nebyla). Nově je také zastávka "Šelepova" na znamení celý den, doposud byla jen od 20 do 5 hodin na znamení.

U linek č. 34 č. 36 nedošlo ke změnám.

Krátká linka č. 35 je taktéž beze změn.

U linky č. 37 se rozšiřuje počet zastávek v oblasti Kohoutovic na znamení. Zastávka "Talichova" je stále na znamení celý nepracovní den a pak v pracovní dny od 20 do 5 hodin, ta už však takto fungovala letos. Nově se k ní ale přidá zastávka "Borodinova", ta bude ale na znamení celý den.

U linek č. 38 a č. 39 ke změnám nedošlo.

Autobusové linky

U nich už tolik změn není, zmíním tedy jen linky, u kterých ke změnám došlo.

U linky č. 43 je nově na znamení celý den zastávka "Dohnalova", která byla doposud na znamení jen od 20 do 5 hodin.

U linky č. 46 bude nově od 20 do 5 hodin na znamení i zastávka "Blažkova".

U linky č. 50 bude nově na znamení i během celého nepracovního dne. "Pod nemocnicí", původně byla jen od 20 do 5 hodin. V Bystrci navíc došlo ke změnám zastávky - nově linka č. 50 obsluhovat zastávku "Kubíčkova", ale zastávku "Adamcova". A zastávka "Wollmannova" bude ve stejném režimu jako zastávka "Pod nemocnicí", tj. na znamení během celého nepracovního dne (doposud jen od 20 do 5 hodin).

U linky č. 52 bude rovněž změna a to v podobě zastávky "Wollmannova", platí totéž co u linky č. 50. Nově bude navíc na znamení celý den zastávka "Ruda" (doposud jen od 20 do 5 hodin). Změna se týká také zastávek "Helenčina", "Žebětín, škola" a "Kohoutovická", ty budou v režimu stejném jako zastávka "Wollmannova".

U linky č. 53 bude nově v režimu na znamení i během celého nepracovního dne (doposud jen od 20 do 5 hodin) i zastávka "Technická". Jinak beze změny.

U linky č. 54 dojde ke změnám u těchto zastávek: "Kubíčkova", "Ondrouškova" a "Ruda". Všechny tři zmíněné zastávky budou nově celodenně na znamení.

U linky č. 55 došlo ke změnám u více zastávek. Zastávka "Podolská" bude nově celodenně na znamení (původně jen od 20 do 5 hodin). Navíc budou zastávky "Bartákova" a "Rotreklova" taktéž na znamení od 20 do 5 hodin každý den a v nepracovní dny celý den (dříve nebyly).

U linky č. 57 se změna týká akorát zastávek v oblasti Lesné - nově budou zastávky "Loosova" a "Slavíčkova" taktéž od 20 do 5 hodin na znamení. A zastávka Kupkova bude nově také celodenně na znamení.

U linky č. 58 platí, že zastávka "Malá Klajdovka" bude nově celý den na znamení.

U linky č. 61 bude nově zastávka "Kamenice" taktéž na znamení od 20 do 5 hodin každý den a v nepracovní dny celý den.

U linky č. 64 byla přidána zastávka "Tomáškova", která bude na znamení celý den.

U linky č. 69 bude nově od 20 do 5 hodin na znamení zastávka "Čermákova". Dále má linka č. 69 zastávky "Kamenice" a "Pod nemocnicí", o jejich změnách jsem psal výše.

U linky č. 70 bude nově zastávka "Jandáskova" na znamení od 20 do 5 hodin každý den a v nepracovní dny celý den (dříve byla jen do 20 do 5 hodin).

U linky č. 75 se změna týká jen spojů, které zajíždějí až do Bílovic, kde zastávky "Obřanská" a "Žižkova" budou od 20 do 5 hodin na znamení.

U linky č. 78 budou nově od 20 do 5 hodin na znamení tyto zastávky: "Velká Klajdovka", "Elplova" a "Houbalova". A zastávka "Malá Klajdovka" bude na znamení celý den.

Závěr

Jak je patrné, od 15.12. 2013 bude zastávek na znamení ještě více než doposud. Tuto změnu hodnotím poměrně pozitivně, protože hlavně v zimě bude jistě příjemnější, když vozidlo, které nemá poptávkově otevírané dveře, zastávku projede bez zastavení a povinného otevření dveří. Časem bychom se snad mohli dopracovat k tomu, že by byly večer a o víkendu na znamení všechny zastávky a pouze několik vybraných přestupních uzlů by bylo mimo tento režim a byl by na nich garantován přestup. To by pak mohlo přinést i rychlejší cestování ve večerních hodinách a o víkendu. -mir-

Autor: Miroslav Hruška | neděle 1.12.2013 20:47 | karma článku: 12,60 | přečteno: 867x