Nová manipulační smyčka trolejbusů v Brně

Tímto článkem bych rád představil novinku z oblasti trolejbusové dopravy v Brně. Běžný cestující o této novince v podobě nové manipulační smyčky na Konečného náměstí nebude vědět, dokud se nestane nějaká mimořádnost a trolejbusy najednou pojedou jinudy. Navíc Dopravní podnik města Brna, a.s. o této novince také taktně mlčí v sekci s tiskovými zprávami. Přitom však nejde o banalitu, ale o užitečnou stavbu.

Výstavba nové manipulační smyčky byla dokončena dne 11. února 2015. O den později byla celá smyčka aktivována a 13. února provedena i zkušební jízda.

A co se udělalo? Celá stavba začíná kousek před zastávkou Čápkova ve směru z Mendlova náměstí na Konečného náměstí a dále Pionýrská atd.. Na tomto místě byla instalována nová výhybka, která nabízí možnost pokračovat doprava směr zastávka Konečného náměstí a nově i rovně po severní straně Konečného náměstí. Nechybí samozřejmě ukazatel výhybky, který indikuje nastavení směru výhybky.

Nová trolejbusová stopa se následně samozřejmě kříží s již stávající stopou od Konečného náměstí směr Čápkova, Úvoz, Mendlovo náměstí atd.

Jak už bylo řečeno, nová stopa pokračuje po severní části Konečného náměstí ke křižovatce ulic Veveří a Nerudova.

Na křižovatce ulic Veveří a Nerudova se nová stopa kříží s tramvajovým vedením a také se k ní připojuje již dříve vybudovaná stopa z ulice Kotlářská.

Obě stopy se za křižovatkou spojují v jednu, dokumentačně ještě jeden obrázek z opačného pohledu na ulici Nerudova.

Na ulici Nerudova už vede stopa dříve vybudovaná. Ta dříve byla bez výhybky a odbočovala do ulice Kounicova směr Žabovřesky. Nově byla vybudována výhybka umožňující odbočení doprava do ulice Kounicova směr centrum města.

Následující fotka nabízí pohled z ulice Kounicova na nové odbočení.

Nové odbočení se připojí k tratím od ulice Kounicova (respektive Zahradníkova), před křižovatkou s ulicí Kotlářská je opět výhybka a odbočení doprava, ta už ale existuje delší dobu.

Tímto odbočením vznikla možnost obkroužit celý blok zástavby po ulicích Kotlářská - Veveří - Nerudova - Kounicova - Kotlářská objet dokola, ale hlavně v případě potřeby (nehoda, výluka) mohou nově trolejbusy jedoucí od Mendlova náměstí ukončit svou jízdu na Konečného náměstí a jet zpět směr Mendlovo náměstí. A samozřejmě také v případě, že trať z Pisárek do Vozovny Komín bude uzavřena, může být použita právě nová stopa od zastávky Čápkova na Nerudovu ulici a potom již dále do Žabovřesk / Komína. -mir-

Autor: Miroslav Hruška | sobota 28.3.2015 11:58 | karma článku: 16,04 | přečteno: 738x