Nočním vlakem napříč Polskem až k moři - i letos přímo z ČR a rychleji

Na začátku týdne jsem publikoval praktického průvodce pro milovníky nočního cestování pro cesty nočními vlaky v Polsku. V něm byl zmíněn i sezónní noční vlak Wydmy, který loni spojoval ČR s polským mořem. Bude spojovat i letos...

V loňském roce vzbudil velký ohlas článek na deníku Zdopravy.cz s názvem "České dráhy nabídnou přímý noční rychlík k polskému Baltu, ceny začnou na 624 Kč". V té době byl noční vlak TLK Wydmy předmětem dohadů, jestli vlak vůbec vyjede a pokud ano, tak jak bude vyřešen tarif a předprodej.

Nakonec se vše vyřešilo a vlak v létě nabídl cestování prakticky za cenu polského vnitrostátního jízdného (viz článek "Absurd PKP Intercity. Przekroczenie linii na mapie kosztuje 100 złotych"). Samozřejmě cena 624 Kč byla cenou na sezení s automatickou místenkou, k jízdence bylo možné ještě dokoupit i lůžkový příplatek. Ano, pravda, i v tomto případě platilo, že kdo chtěl jet sám v kupé nebo si chtěl obsadit ve dvojici kupé pro dva (typicky muž a žena dohromady), musel si zaplatit více, ale i tak to bylo poměrně komfortní cestování. Byť bez klimatizace.

I letos vše nasvědčuje tomu, že noční vlak TLK Wydmy bude jezdit i v letní sezóně, konkrétně ve dnech od 19. června do 31. srpna.

Co zůstává a co se mění?

Zachováno bude spojení až na Hel či až do Leby. Polovina vlaku včetně lůžka tak pojede na Hel, druhá polovina vlaku na Lebu. Kdo tedy pojede až do těchto cílových měst, musí počítat s tím, že si musí jízdenku koupit zavčas. Naopak kdo pojede jen do Gdaňsku, má vlastně oba lůžkové vozy k dispozici pro rezervací.

Novinkou ale bude rychlejší trasa. Z vyhledávače spojení Českých drah je patrné, že vlak odjede z Bohumína v 20:12 (loni odjížděl v 20:13), ale do Gdyně přijede už v 5:45. Loni v létě při cestě s přítelkyní jsme přitom přijeli podle jízdního řádu do Gdyně až v 8:07.

Do Leby přijede letos už v 8:35, loni přijížděl vlak do Leby až v 10:38.

I ve směru zpět dojde ke zrychlení cesty. Z Leby vlak odjede v 19:49, což bude zhruba o půl hodiny dříve než loni. Díky trasování přes Uhelnou magistrálu pojede vlak rychleji a do Bohumína přijede už v 7:55. Loni ve stejném čase byl vlak v Katovicích a do Bohumína přijel až chvíli před desátou.

Trasování přes tzv. Uhelnou magistrálu nicméně znamená, že vlak se vyhne například Čenstochové či Lodži, na druhou stranu zastaví nově v Tarnovských horách.

Předprodej jízdenek by měl začít 60 dnů před cestou, takže v druhé polovině dubna se snad dočkáme a bude možné plánovat cestu.

Pokud zůstane nadále v platnosti výhodná jízdenka přes noc, bude se tedy jednat opět o velmi atraktivní nabídku. -mir-

Autor: Miroslav Hruška | neděle 27.1.2019 11:39 | karma článku: 25,32 | přečteno: 5740x