Nenápadná, leč významná změna prodraží lidem v JMK cestování

"Dobrý den, prosím o jízdenku z Brna-Židenic do Svitav." "Dobrý den, prosím o jízdenku z Havlíčkova Brodu do Brna-Řečkovic." Kdo trochu zná pravidla IDS JMK, ví, že může požádat o jízdenku ČD v kombinaci s brněnskou šalinkartou. Doposud platí, že pokud cestující jede rychlíkem, má právo si o tuto kombinaci požádat. Od 1.1. 2012 to ale již nebude možné.

Respektive, bude to možné samozřejmě i nadále, ale budete muset nově jet takovým vlakem, který ve Vámi zvolené stanici skutečně zastaví, tedy ne takovým, který touto stanicí jen projíždí.

Kdo tedy dnes využívá kombinace jízdenek "šalinkarta + ČD jízdenka" například pro cesty z Brna do Blanska rychlíkem, bude od 1. ledna 2012 buď muset jet nově osobním vlakem, který je ale pomalejší než rychlík a při delší cestě mimo Brno se tak může cesta osobními vlaky prodloužit, nebo si pořídit jízdenku přímo ze stanice Brno, hl.n., protože ve stanici Brno-Židenice rychlíky nezastavují.

Pokud má cestující In-kartu poskytující slevu 25 % z plného jízdného, zaplatí dnes za jízdenku ze stanice Brno-Židenice do Blanska 26 Kč v kombinaci s šalinkartou.

Ale podle nových pravidel, která už znají i pokladní na kasách, to nepůjde a cestující tedy zaplatí za úsek Brno-hl.n. - Blansko 28 Kč.

V případě jízdenky z Brna-Králova Pole do Havlíčkova Brodu a Brna-Řečkovic do Havlíčkova Brodu je rozdíl jedna koruna.

Pro cestující, kteří ale využívají kombinace šalinkarta + jízdenka ČD ze stanice Brno-Slatina v rychlíku na Olomouc či Ostravu, nastane ale problém, protože ve stanici Brno-Slatina rychlíky nestaví a nejbližší stanice rychlíku je samozřejmě Brno, hl.n.

Zatímco jízdenka z Brna-Slatiny stojí do Ostravy 160 Kč (zákaznická varianta), jízdenka z hlavního nádraží stojí do Ostravy 170 Kč.

Podobně tomu bude i v případě jízdenky do Vyškova. Zákaznická jízdenka stojí z hlavního nádraží v Brně 50 Kč, zatímco ze stanice Brno-Slatina jen 40 Kč.

Toto zdražení se bohužel dotkne i studentů, kteří do Brna dojíždějí na žákovský průkaz právě s touto kombinací jízdenek a nevyužívají SporoTiketů (pro příklad Brno-Ostrava žákovská stojí 124 Kč, ze Brna-Slatiny jen 117 Kč).

Od ledna 2012 tedy skončí poměrně výhodná možnost kombinování jízdenek. Pravidelní cestující si tak budou muset na jízdenkách do/z Brna připlatit. V určitých případech to bude sotva poznat, ale v některých případech půjde o zvýšení, které už bude znatelné. -mir-

Autor: Miroslav Hruška | sobota 17.12.2011 23:13 | karma článku: 14,01 | přečteno: 1740x