Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
T

Theben

11. 8. 2012 11:16
Několik dojmů z 6. Letní školy esperanta v Nitře ...

Tak dovidenia na budúci rok v Turčianskom Svätom Martine! :-) Verím že toto mesto ako aj jeho okolitá nádherná príroda pozitívne prispeje k 7. Letnej škole esperanta v tomto meste. Netreba sa pozerať na toto podujatie spotrebným pohľadom(raňajky, obed, večera) ale vychutnávať si plným priehrštím okrem iného aj mesto Martin a okolitú prírodu, napr. Gaderská dolina. Leží v západnej časti Veľkej Fatry a predstavuje jeden zo skvostov slovenskej prírody ... Oblasť Turiec, kde sa nachádza aj mesto Martin poskytuje svojim návštevníkom neopakovateľné zážitky.

Esperanto nie je až tak mŕtvy a zbytočný jazyk ako to tu niektorí prispievatelia naznačujú. Celosvetový názor je určite opačný.

R^

0 0
možnosti
MH

miropiro

14. 8. 2012 14:22
Re: Několik dojmů z 6. Letní školy esperanta v Nitře ...

Děkuji za reakci. V Martině jsem již byl v roce 2007 na víkend, ale tehdy nebyl čas na poznávání okolí kromě hradu Sklabiňa, takže se těším na poznání dalšího regionu Slovenska.

0 0
možnosti
ZM-NR

Z mechu - nová registrace

9. 8. 2012 13:33
Zajímavá společenská akce

nicméně celé esperanto je k ničemu. Umělý jazyk, který mluví nerodilí mluvčí, tj. lidé, kteří se ho taky jen naučili. Což je lepší než těch pár výjimek, kde tu rodilí mluvčí jsou. Nejde ani o přirozený jazyk, ani se tím člověk všude nedomluví. Jistě, kdo umí angličtinu a ještě pár dalších cizích řečí, proč by se nepřiučil i tohle. Jenže člověku to darmo zabere kapacitu pro učení se nějakému skutečnému jazyku, ať jde o časové možnosti, kapacitu paměti, elán k učení atd.

0 0
možnosti
MH

miropiro

10. 8. 2012 0:03
Re: Zajímavá společenská akce

Jistě, kdo umí angličtinu a ještě pár dalších cizích řečí, proč by se

nepřiučil i tohle. Jenže člověku to darmo zabere kapacitu pro učení se

nějakému skutečnému jazyku, ať jde o časové možnosti, kapacitu paměti,

elán k učení atd.

Tak to si dovolím oponovat. Jsou lidé, které esperanto motivovalo dále učit se jazyky...a já se mezi ně taky řadím (v mém případě šlo o zbláznění do polštiny). (autor článku)

0 0
možnosti
PDC

Pierre de Croissant

9. 8. 2012 12:32
Jó esperanto

to je ten jazyk, který je po vítězství angličtiny jako univerzálního jazyka prakticky k ničemu.

0 0
možnosti
AP

Arjan Peel

9. 8. 2012 17:50
Re: Jó esperanto

Bohužel, nelze nesouhlasit... A je to jazyk s mluvnicí a slovní zásobou založenou na evropských jazycích -- to se už Arabům, Číňanům nebo Japoncům více oplatí pustit se do studia rozšířenější angličtiny jakožto přirozeného (indo)evropského jazyka :-)

0 0
možnosti